trump, globalno zagrijavanje, co2, obama, clean powerFoto: Reuters

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu kojom odbacuje ključnu mjeru plana ‘Clean Power’ svoga prethodnika Baracka Obame, koja termoelektranama nalaže smanjenje emisija CO2. U kratkoj izjavi u sjedištu Agencije za zaštitu okoliša (EPA), u kojoj niti jednom nije spomenuo pitanje klimatskih promjena, Trump je naglasio da “želi završiti rat protiv ugljena”.

Američki predsjednik želi povećati domaću proizvodnju energenata i potaknuti otvaranje radnih mjesta. “To će omogućiti EPA-i da se usredotoči na svoju osnovnu zadaću, zaštitu zraka i vode”, rekao je američki predsjednik koji je već više puta dovodio u pitanje osnovanost mit o zagrijavanju planeta i ulozi ljudskih djelatnosti u tome.

Najavom “novog doba” u energetskom sektoru u SAD-u, Trump je inzistirao na potrebi ukidanja uredbi o okolišu koje su “nepotrebne i uništavaju radna mjesta”. “Obožavam rudare iz ugljenokopa, divne ljude”, rekao je i obećao vratiti im posao. “Proizvodit ćemo američki ugljen za američke industrije”, naglasio je Trump.

‘Clean Power Plan’, kojega je navodni cilj ubrzanje energetske tranzicije, određuje termičkim centralama smanjenje emisija CO2 za 32 posto do 2030. u odnosu na 2005. godinu. Kada bi stupio na snagu, zatvorile bi se brojne elektrane na ugljen, najstarije i najveći onečišćivaći okoliša. Taj plan sada blokira pravosuđe kojem se obratilo tridesetak država, uglavnom onih u kojima vlast imaju republikanci.

>>> Borislav Ristić: Teorije globalnog otopljavanja marksizam su naših dana

Izvor: Sloboda.hr/HRT