george soros, soros, trump, otvoreno društvo

George Soros, milijarder i samozvani “filantrop”, prenio je 18 milijardi dolara na račun svoje zaklade Otvoreno društvo. Milijarde je prebacio zakladi u prošle dvije godine, no informacija je izašla u javnost tek sada.

Soros je poznati donator Demokratske stranke koji je zbog donacija isplaćenih lani demokratskoj kandidatkinji za predsjednicu SAD-a, Hillary Clinton, bio iskritiziran od strane mnogih desnih medija.

Njegova zaklada Otvoreno društvo ima za cilj dubinsko utjecati na razvoj društava pojedinih država, promoviranjem ultraliberalnih vrijednosti kroz financiranje organizacija koje u pojedinim državama rade po naputu Otvorenog društva. “Moramo nešto učiniti protiv mračnih sila koje se bude”, objasnio je Soros nakon Trumpove pobjede na izborima i jačanja ksenofobije u SAD-u.

Soros je godišnje Otvorenom društvu darovao 800-900 milijuna dolara, no posljednjih je godina, u sklopu sređivanja ostavštine, u tišini prebacio 18 milijardi dolara na zakladu. Očekuje se da će u iduće dvije godine prebaciti još milijardu dolara. Njegova zaklada smatra se jednom od najutjecajnijih u svijetu.

“Programi zaklade provode se u cijelom svijetu, a utjecaj na društvo je dubinski”, izjavio je Darren Walker iz Zaklade Ford. “Radimo s utjecajnim ljudima koji su sposobni biti na čelu društva”, rekao je Patrick Gaspard, potpredsjednik zaklade. Neovisno o tome gdje će se trošiti nove milijarde, Soros će putem svoje zaklade osigurati utjecaj na društva diljem svijeta.

>>> Tko je zapravo George Soros? (1. dio)

>>> Tko je zapravo George Soros? (2. dio)

>>> Tko je zapravo George Soros? (3. dio)

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr