dekanica, Vesna Vlahović-Štetić, filozofski fakultet u zagrebu, ffzg, generacija obnove, frano čirko, studentski zbor, oktobarska revolucija

Mnogobrojni studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) jučer su bili vrlo neugodno iznenađeni prizorom na zgradi svoga fakulteta. Naime, marginalna skupina ekstremno lijevih studenata okupljenih oko Studentskog zbora FFZG-a odlučila je proslaviti 100. godišnjicu Oktobarske revolucije i uspostave komunističke diktature. Na pročelje fakulteta izvjesili su transparent s komunističkim sloganom “Proleteri svih zemalja, ujedinite se!” te istaknutom crvenom zvijezdom petokrakom.

Na ovo postupanje Studentskog zbora FFZG-a, koje očito nije moglo proći bez odobrenja uprave fakulteta, reagirala je mlada politička stranka Generacija obnove koja okuplja veliki broj studenata desnog političkog opredjeljenja. U otvorenom pismu dekanici Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesni Vlahović-Štetić predsjednik Generacije obnove Frano Čirko traži odgovor na pitanje jesu li ona ili uprava fakulteta odobrili postavljanje transparenta na pročelje fakulteta kojime se slavi 100. godišnjica Oktobarske revolucije i uspostava komunističke diktature. “Ako niste, zanima nas zašto Fakultet dozvoljava ovakve protupravne radnje?” – dodao je Čirko.

“Komunistička diktatura, osim što je iza sebe ostavila više desetaka milijuna žrtava, na najbrutalniji način je gušila intelektualne slobode. Stoga, posve su opravdani mnogobrojni današnji upiti studenata koji ne razumiju kakvu im poruku Filozofski fakultet želi poslati postavljanjem (ili dozvoljavanjem postavljanja) ovakvog transparenta kojime se slavi godišnjica Oktobarske revolucije i uspostava komunističke diktature”, stoji u pismu Generacije obnove.

Dekanica FFZG-a odobrila proslavu uspostave komunizma

Danas se povodom mnogobrojnih reakcija oglasila i sama dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić koja je, reagirajući na neznatni incident, de facto priznala da je odobrila ovakav način proslave 100. godišnjice Oktobarske revolucije i uspostave komunističke diktature i to pod krinkom “pluralizmu različitih interesa i stajališta”.

“Studentski zbor Filozofskog fakulteta odlučio je 7. studenog 2017. simbolički obilježiti jednu obljetnicu koje se ovih dana, na različitim mjestima i na različite načine, obilježava u čitavom svijetu. Taj simbolički čin izazvao je nasilničku reakciju koja je dovela do policijske intervencije. Filozofski fakultet mjesto je nulte tolerancije na nasilje i kao znanstveno-obrazovna institucija ustrojen na pluralizmu različitih interesa i stajališta. U tome je njegova posebnost, kao i njegova snaga”, stoji u priopćenju dekanice Vesne Vlahović-Štetić na službenim stranicama FFZG-a.

Bilo bi zanimljivo vidjeti bi li se dekanica Vesna Vlahović-Štetić pozivala na “pluralizam različitih interesa i stajališta” u slučaju da neka skupina studenata odluči 30. siječnja proslaviti dolazak Hitlera na vlast postavljanjem transparenta sa sloganom “Ein Volk, ein Reich, ein Führer!” i kukastim križem na pročelje zgrade Filozofskog fakulteta.

Izvor: Sloboda.hr