Prošloga tjedna u Varšavi je održan ljetni politički kamp pod nazivom “Freedom and Soverignty – Freedom Campus”. Organizatori kampa bili su poljska vladajuća stranka Prawo i Sprawiedlovišć (PiS), Europski konzervativci i reformisti (EKR) i zaklada New Direction, čiji je potpredsjednik saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre.

Ljetni kamp okupio je stotinjak mladih ljudi iz političkih stranaka desnice i konzervativnih opcija diljem Europe. Među 18 delegacija iz 17 država, bila je i ona Hrvatskih suverenista predvođena članom predsjedništva Franom Čirkom.

Hrvatski suverenisti s potpredsjednikom Sejma Ryszardom Tarlecki i europarlamentarcem Radoslawom Fogelom

Bogati program započeo je u predsjedničkoj rezidenciji u palači Belwedere, gdje je izaslanstvo primio predstojnik ureda poljskog predsjednika Andrzeja Dude, Pawel Szrot. Delegacije su potom bile u posjetu zgradi poljske vlade, a zatim i poljskom parlamentu Sejmu, gdje je održan sastanak s potpredsjednikom Sejma Ryszardom Tarleckim, parlamentarnim zastupnikom Radoslawom Fogelom te s poljskim europlarmentarcem Dominikom Tarczynskim. Tema sastanka bila je borba protiv eurofederalizma i ilegalne imigracije.

Stranačke delegacije ispred predsjedničke palače Belwedere

Borba protiv cyber terorizma, ilegalne imigracije, energetski suverenitet

Drugi dan i treći dan posjete bili su rezervirani za panel rasprave. U opuštenoj atmosferi vođena je konstruktivna rasprava. Govornici panela bili su ukrajinski veleposlanik u Poljskoj Vasyl Zvarych, poljski parlamentarni zastupnici Radoslaw Fogiel i Kacper Płażyński, predstojnik ureda predsjednika Pawel Szrot. Državni tajnik zadužen za digitalnu sigurnost Janusz Cieszynski održao je sadržajno predavanje o borbi protiv cyber terorizma i ruske propagande putem lažnih vijesti i dezinformacija. Zamjenik predsjednika uprave Nacionalnog fonda za zaštitu okoliša održao je predavanje o energetskom suverenitetu Poljske.

Hrvatski suverenisti s Bartoszem Grodeckim, državnim tajnikom poljskog MUP-a zaduženog za zaštitu granica

Slijedila je panel rasprava na kojoj je govorio Bartosz Grodecki, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Poljske zadužen za zaštitu granica i borbu protiv ilegalne imigracije. Poručio je da je Poljska vrlo odlučna u tome da njene granice ne prijeđe nitko ilegalno. Iznio je podatke o drastičnom smanjenju ilegalnih migracija iz Bjelorusije nakon gradnje zida, zbog čega je poljska Vlada već neko vrijeme na udaru brisleskih činovnika. Hrvatsko izaslanstvo upoznalo ga je s problemom koji Republika Hrvatska ima s ilegalnim imigrantima na granici s BiH.

Sastanak s poljskim premijerom

Posjeta poljskoj završena je okruglim stolom kojega je organizirao predsjednik poljske Vlade Mateusz Morawiecki. Tema rasprave bila je aktualna geopolitička situacija u Europi i svijetu, a s izaslanstvom Suverenista premijer Morawiecki porazgovarao je o budućnosti Inicijative triju mora (Jadran – Baltik – Crno more).

Frano Čirko i Mateusz Morawiecki
Član predsjedništva Hrvatskih suverenista Frano Čirko i poljski premijer Mateusz Morawiecki

Frano Čirko je premijera upitao kako gleda na budućnost Inicijative triju mora te može li Inicijativa u budućnosti prerasti u savez koji će ojačati poziciju naših zemalja srednje i istočne Europe, kako više ne bismo bili samo objekt između zapada i istoka, tj. između bruxellskog federalizima i moskovskog imperijalizma, nego kako bi naše zemlje postale snažni subjekt na geopolitičkoj karti Europe i svijeta.

Na pitanje Frane Čirka, Morawiecki je odgovorio kako vrlo pozitivno gleda na budućnost Inicijative tri mora te je naglasio njezinu izuzetnu važnost u jačanju vertikalnih veza (sjever – jug) u Europi na polju ekonomije i energetike između naših zemalja. Smatra kako je vrijeme da Europa prestane ovisiti samo o horizontalnim vezama (zapad – istok), jer se danas najviše vidi kamo te veze vode (aludirajući na vezu Njemačka – Rusija).

Frano Čirko
Član predsjedništva Hrvatskih suverenista Frano Čirko

Vojni mimohod i susret s predsjedikom

Nakon susreta s premijerom, delegacije su sudjelovale na vojnom mimohodu u Varšavi povodom 102. obljetnice Varšavske bitke. Naime, 15. kolovoza u Poljskoj je nacionalni praznik i Dan vojske. Taj se dan obilježava u spomen na kolovoz 1920. godine, kada je u blizini Varšave tijekom Poljsko-sovjetskog rata poljska vojska odnijela odlučujuću pobjedu i zaustavila komunistički prodor prema kršćanskoj Europi. Zbog toga se bitka naziva i “Čudo na Visli“.

Nakon mimohoda, delegacije su se susrele i s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Iz Suverenista su poručili da su sudjelovanjem na ovom kampu dodatno osnažili odlične odnose s PiS-om, ali i ostalim srodnim strankama iz Europe. Sva izaslanstva upoznali su s problemom Hrvata u BiH te o problemima izazvanima hrvatskim pristupanjem eurozoni i schengenskom prostoru.

Dodatne fotografije možete pogledati u galeriji:

Izvor: Sloboda.hr