simunic_hns1

Jedan od najboljih hrvatskih nogometaša, član reprezentacije, Josip Šimunić kažnjen je na kaznu od 10 utakmica suspenzije s natjecateljskih utakmica hrvatske reprezentacije. I još mu je tome pridodano 30.000 kazne u švicarskim francima! Tu drastičnu kaznu izrekla mu je Fifina komisija za žalbe, tako da Šimunić ne će igrati za hrvatsku reprezentaciju u Brazilu.

Ovaj vrhunski športaš kažnjen je jer je nakon (dakle, nakon!) utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo između Hrvatske i Islanda skandirao – “Za dom!”. Dakle, on nije vikao “Za dom – spremni” što mnogi smatraju ustaškim pozdravom, nego je jednostavno glasno uzvikivao – “Za dom”. Skupina navijača na to je s tribina odgovarala – “spremni”.

Šimunić je kažnjen kao nitko na svijetu od te Fifine komisije samo zbog toga što je: prvo Hrvat, a zatim što iznad svega voli svoju Domovinu Hrvatsku. Što bi primjerice bilo da je viknuo “ubijte?”. S tribina bi možebitno neki gromoglasno odgovorili: “Srbina”, “Roma”, “Mamića” ili tako nekako, pa bi opet taj koji je to izgovorio bio drastično kažnjen. Dakle, i Nijemac, i Francuz, i Španjolac, i Grk, ili Srbin također bi mogao jasno i glasno reći – “Za dom”, što u “prijevodu” znači da je – “Za dom”, za – Hrvatsku, kao što bi ovi nabrojeni ali i drugi bili za svoj DOM! Šimunić je kažnjen, a stotine navijača koji su vikali “spremni” – nisu. Gdje je tu pravda?

Ako se kaznilo ovog uzornog hrvatskog športaša, onda se u isto vrijeme trebalo kazniti i te koji su vikali “spremni”, tim prije što na zagrebačkom stadionu, gdje se to dogodilo, na svakoj, ali baš na svakoj utakmicu rade video kamere, a ima i na stotine tajnih i inih policajaca, doušnika i sličnih, koji sigurno, ako treba uvijek su spremni izdati one koji su kao u ovom slučaju vikali “spremni”. Osim toga, nevjerojatno je da se s tom kaznom “složio” i Hrvatski nogometni savez, da toj Fifinoj komisiji nije znao obrazložiti da je Šimunić vikao samo i isključivo “Za dom”, a ne “Za dom – spremni”, što je ipak velika razlika. Ali, ako te hoće kazniti, onda te kazne, pa to nije ništa drugo nego najobičnija politička (i sramna) odluka ili kazna. Riječi “Za dom” nisu iste kao i za “Za dom spremni”, ili u ovom slučaju – jeste.

Pojedini lijevi, ili crveni hrvatski komunisti već su toliko izludili svijet da ni nakon 23 godine od stvaranja hrvatske države i dalje ne smijemo pisati veliko “U”, a još manje iznijeti svoje prigovore o jasenovačkim i inim žrtvama, jer oni u tome odmah vide “povratak fašizmu”, kao što to vidi i Fifina komisija kad netko, kao Šimunić, samo vikne “Za dom”. Odmah im se “tresu gaće”, a uz to su ravnodušni na sve žrtve, boli i patnje nevinih Hrvata u Domovinskome ratu! Naime, s 30.000 švicarskih franaka, da se malo našalimo, nisu kažnjeni ni oni četnički “pjevači” koji su nakon 18. studenoga 1991., poslije obilnog klanja po Vukovaru ulicama toga grada pjevali: “Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate!”.

Da, ali oni nisu bili nogometaši, oni su bili nešto drugo, pa je eto i presuda izostala, sve do današnjih dana.

Možda nije za usporedbu, ali tako je – kako je!

Autor: Mladen Pavković
Foto: HNS