800px-Mjestani_Sibinja_DSC00010_1

Sibinj je selo u slavonskoj Posavini nedaleko Broda, još od doba Habsburgovaca poznato po svom domoljubnom karakteru i pobožnosti. Etnički 100% hrvatsko, oduvijek je bilo na udaru protuhrvatskih režima, pa tako i u Kraljevini Jugoslaviji, čiji su žandari često ibez ikakva razloga mlatili, uhićivali i batinali Sibinjane. To ih ipak nije pokolebalo da i dalje ustraju u vjernosti svojoj Hrvatskoj domovini i Radićevom HSS-u, tada najmoćnijoj hrvatskoj stranci, koja je bila simbol borbe za republiku i demokraciju jednako kao i za prava Hrvata koja je velikosrpski beogradski režim redovito kršio. Kada je 1928. došlo do pokolja hrvatskih zastupnika, uključujući i braću Radić u beogradskoj skupštini, u selu je održan veliki prosvjed u kojem su mnogi ugledni seljani uhićeni a na stotine ih je završilo sa lakšim ili težim tjelesnim ozljedama.

U utorak, 19. veljače 1935. u susjednim je selima Starom Slatiniku i Oriovcu, a nešto zatim i u Andrijevcima i Sibinju, došlo do uhićenja, batinanja i zatvaranja u podrumski zatvor žandarmerijske postaje u Brodu. U zlostavljanju uhićenika isticao se žandar Vasilije Vukotić, zvan Crnogorac.
Uznemirenost naroda bližila se vrhuncu. Središnje mjesto tih zbivanja ponovno je postao Sibinj, a i Andrijevci. Odatle su u odvoračka sela krenuli kuriri da pozovu stanovništvo na pohod u Brod, da bi se tražilo oslobađanje zatvorenika. Od Andrijevčana na obavještavanje ljudstva u okolnim selima pošli su Stjepan Luić-Šarić, i to u Jakačinu Malu, dok je njegov otac Petar pošao u Krajaćiće. Grupa uzbuđenih seljaka iz Sibinja i Andrijevaca te St. Slatnika krenula je na desetak kola u Brod. O tome je iz žandarmerijske postaje, po nekima i iz općine, u Sibinju, javljeno u Brod, pa je desetak brodskih žandara, koje je predvodio major Vladimir Cvijanović krenula na tri automobila put Sibinja da presretnu seljake.

Do prvoga sukoba došlo je u Bartolovcima, gdje su žandari zaustavili kolonu i nasrnuli na njih. U gužvi koja je nastala, Filip Juretić iz Sibinja udario je daskom s kola i na zemlju oborio narednika Nikolu Grubića, koji je na njega bio nasrnuo. Juretić je bio odmah uhićen, odveden u žandamerijsku stanicu u Sibinj i tamo zvjerski premlaćen. Seljaci gonjeni žandarima vraćali su se u Sibinj. Oko 11 sati došlo je do novog sudara, i to na mostu kraj općine. Tom prilikom većina seljaka se razbježala jer su žandari ispalili nekoliko hitaca u zrak. Major Cvijanović udario je pištoljem po glavi Andrijevčanina Josipa Čeovića, na što se ovaj srušio na tlo. Neki Sibinjci tom su prilikom uhićeni, odvedeni u općinu i tamo ispremlaćeni. Žandari s majorom Cvijanovićem na čelu, saznavši da se u Sibinju kilometar zapadnije nalazi veća grupa pobunjenih seljaka, zaputili su se tamo. Bili su to ljudi, njih oko 150, iz odvoračkih sela kao i iz Andrijevaca, koji o netom opisanim zbivanjima nisu znali ništa.

Neki su sjedili pred kućom Ivana Juretića, neki čučali pod zidom, a neki su jeli ono što su ponijeli. Kad su se na pedesetak metara od seljaka automobili zaustavili, žandari su poiskakali van, razvili se predvođeni majorom Cvijanovićem u strijelce i s puškama s bajunetima uperenim na seljake pošli na njih. Neki iz grupe seljaka povikali su: „Ne pucajte, gospodo, mi se nećemo tući!“ Ne obazirući se na ove pozive, žandari su zapucali u masu. Pogođeni dum-dum mecima, na poprištu pred kućom Ivana Juretića ostalo je ležati 8 seljaka, neki su bili ranjeni, dok se najveći broj razbježao. Žandari su zašli među poginule i ranjene te nogama i kundacima karabina gurali njihova tijela provjeravajući jesu li još živi. Ranjenog Đuku Štimca, koji se previjao od bolova, dotukli su udarcima kundaka. Među ranjenima u Sibinju nalazio se i Andrijevčanin Petar Luić-Šarić. On je na licu mjesta uhićen i sproveden u Brod.

Poginuli su:
Petar Topalović, Jakačina Mala (r. 1901.), otac troje djece
Antun Ercegović, Jakačina Mala (r. 1916. ), neoženjen
Đuka Štimac, Jakačina Mala (r. 1909. ), otac jednog djeteta
Ivan Katalinić, Jakačina Mala (r. 1905. ), otac jednog djeteta
Stjepan Gunčević, Grižići, (r. 1897. ), otac petero djece
Antun Perković, Andrijevci, (r. 1904. ), neoženjen
Mato Pejić, Jakačina Mala (r. 1909. ), otac troje djece
Ivan Janković, Jakačina Mala (r. 1897. ), otac četvero djece

Za ovaj zločin, kao ni za slične genocide nad Hrvatima u Senju, Zagrebu (Prosinačke Žrtve) niti za pojedinačna ubojstva hrvatskih uglednika (Milan Šufflay, braća Radić, Đuro Basariček, teško ranjavanje Mile Budaka,…) nitko nikada nije odgovarao, što dokazuje svu protuhrvatsku nastrojenost vodstva Kraljevine Jugoslavije, koja je kao i SFRJ iza Drugoga Svjetskog Rata bila “tamnica naroda”, pogotovo nas Hrvata.

Autor: Juraj Njegovan pl. Balen
Foto: os-imazuranic-sibinj.skole.hr