antifašisti, antifašizam, trg maršala tita, fumić, saba, savez antifašista

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) oštro su u petak usprotivio “političkoj trgovini” oko preimenovanja Trga maršala Tita, jer bi pristanak na takve, kako kažu, ucjene skupine ekstremnih nacionalista značio oproštaj s demokracijom te sramotu i blamažu, a pristane li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na to, tvrde, bio bi “politički mrtav”.

“Bandić je sustavno podržavao antifašističku tradiciju i principe. Ukoliko bi pristao na ovu prljavu trgovinu, tada bi bio politički mrtav”, poručio je na konferenciji za novinare bivši predsjednik SABA Ivan Fumić.

Predsjednik SABA Franjo Habulin izrazio je nadu da se neće ishitriti s tom odlukom i da ona neće biti uvrštena na konstituirajućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine. “To bi bio oproštaj s krhkom hrvatskom demokracijom te nova blamaža i sramota. Mislim da je Bandić svjestan toga”, poručio je.

Izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog “falsificiranja povijesti, relativizacije NOB-a i poslijeratne izgradnje, ali i uspostavljanja nove društvene paradigme zasnovane na reliktima zločinačke tvorevine NDH”. “Takvi otvoreni zahtjevi razvidni su u djelovanju pojedinaca, političkih stranaka, segmenata katoličke crkve i dijelova akademske zajednice, a da ne govorimo o otvorenim pozivima i akcijama, zasada marginalnih društvenih grupa, koji otvoreno pozivaju na načela i veličanje ustaškog pokreta”, istaknuo je.

U RH na djelu ofenziva neoustaštva na koju nema adekvatnog i aktivnog odgovora

Habulin je upozorio kako je danas u Hrvatskoj na djelu ofenziva neoustaštva, kojom se nakon 72 godine želi pobjedu antihitlerovske koalicije pretvoriti u lažnu pobjedu nacističkih i kolaboracionističkih snaga. “Bez imalo morala i skrupula, često se pozivajući na kršćanstvo, širi se mržnja koju je upravo ustaštvo utijelovilo kroz svoje zločine”, kazao je. Na sve te opasnosti, upozorio je, nema adekvatnog i aktivnog odgovora društvenih i političkih snaga u našem društvu, kao ni tijela aktualne državne vlasti.

“Naprotiv, ucjene grupe ekstremnih nacionalista u sklopu inicijative za promjenu imena Trga maršala Tita same po sebi svjedoče u kakvom je jadnom političkom stanju Hrvatska danas i kakvu sliku Hrvatska danas šalje Europi i svijetu. Jer odluka o promjeni imena jednog trga u glavnom gradu mnogo je više od toga. Ona označava ili radikalni i definitivni otklon od političke platforme upisane u Ustavu RH ili njezino reafirmiranje”, poručio je.

Trg maršala Tita svjedoči da se Hrvatskoj priznaje znatna uloga u antifašističkom otporu

Predsjednik SABA naglasio je kako činjenica da jedan trg u Zagrebu nosi ime maršala Tita svjedoči o tome da se Hrvatskoj priznaje znatna uloga u antifašističkom otporu u vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i u izgradnji antifašizma kao ljudskog, slobodarskog opredjeljenja.

“Ukinuti ime toga trga ne znači samo nasilno brisanje iz sjećanja naroda na čovjeka, vojskovođu, političara i državnika. To znači mnogo više. Znači da se Hrvatska pune 72 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata iz tabora pobjednika seli u tabor onih koji su rat izgubili. Tito i antifašistička borba ne mogu se razdvojiti. Ne može se negirati Tita i biti antifašist. Zbog svega toga oštro se protivimo političkoj trgovini, u kojoj se insistira na promjeni imena Trga maršala Tita, ali i na negiranju i konačnom obračunu s antifašizmom i Narodno-oslobodilačkom borbom”, poručio je Habulin.

Izvor: Sloboda.hr/Hina