Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na N1 televiziji komentirao je svojih prvih sto dana na čelu glavnog grada, dotaknuo se i teme novog modela prikupljanja i naplate odvoza otpada.

>>> FOTO: Konačno uklonjene ploče s imenom pedofila i masovnog ubojice Josipa Broza Tita

Prošlog tjedna predstavljen je novi plan odvoza i naplate nerazvrstanog otpada “Zagreb više neće biti Kantograd!”.

‘Kada radite promjene uvijek treba vremena za prilagodbu, kaže. Kao najveći problem vidi kada deset kućanstava u višestambenoj zgradi odvaja papir u plavi spremnik dok jedan korisnik baci meso i to odvajanje papira postane postane potpuno bezvrijedno. Rješavanje je kažnjavanje’, navodi za N1.

‘Prvo će biti opomene i upozorenja. Pokušat ćemo individualizirati odgovornost’, rekao je, dodavši da se to može na više načina:

‘Vidi li to komunalni redar, naravno da će ta osoba dobiti kaznu. Postoje načini kako se isto tako može i retroaktivno utvrditi odgovornost individualne osobe koja to radi. Zašto ne i kamere kao jedno od rješenja. S druge strane, gdje se nađu računi i utvrdi nečiji identitet u vrećicama. Čak i kopanje po vrećicama su metode u drugim europskim gradovima. Ne kažem da će tako biti u Zagrebu, ali postoje različiti načini kako se može utvrditi i individualna odgovornost”’, rekao je Tomašević.

Vjeruje da će velika većina građana savjesno odvajati otpad, a oni koji su to i dosad radili, vidjet će smisao i odvajati još više. Kada bi se krenulo s kaznama, rano je za reći, ističe zagrebački gradonačelnik. “Građani koji puno odvajaju žele manju vrećicu”, istaknuo je i dodao da im je u interesu da izađu ususret građanima koji najviše odvajaju, a oni traže manje vrećice.

Govorio je o spremnicima za otpad, kojih, kako kaže, ima preko 200.000 na javnim površinama.

“Svatko od prolaznika uzme kantu i odloži tamo gdje želi, to je teško promijeniti. Spremnici idu pod kontrolu vlasnika, da što više novih zgrada idu u prostorije za otpad, tamo gdje nema da idu u dvorišta, a gdje toga nema, tamo će iznimno biti na javnim površinama, pod ključem”, pojasnio je Tomašević. Naveo je da se otpad odvozi redovno, ali možda bi trebalo biti i češće, s obzirom na to da smeće i metal često dugo stoji.

Svjesni su problema, stoga će, kaže, više spremnika ići će za plastiku i metal. “Zasad broj odvoza otpada ostaje isti, ali ćemo modificirati sustav plastike i metala.”

Što se tiče glomaznog otpada, već sada ima ogromnih ušteda, kaže. Koriste skladište za koje su riješili sve dozvole. “Što se tiče drobilica i dozvola i nove drobilice trebale bi doći u veljači. I dalje nijedna tona nije otišla kroz privatno poduzeće i uštede su napravljene. Ono što Grad Zagreb može sam, će gospodariti. Ono što ne može, a to je biootpad, koristit će usluge privatnih poduzeća na temelju javne nabave dokad se ne realizira nova kompostana u vlasništvu Grada”, rekao je Tomislav Tomašević.

Novi šef zagrebačkog SDP-a Gotovac je nametnuo pitanje vraćanje Trga maršala Tita u Zagrebu. Hoće li gradonačelnik Tomislav Tomašević prihvatiti prijedlog koalicijskih partnera?

“Razgovarat ćemo s koalicijskim partnerima o svemu pa tako i o tome. Reakao sam i prije da, ako bi takva inicijativa čak i bila, da bi mi glasali za, ali sam isto tako rekao da to nije prioritetno pitanje dok se grad raspada po šavovima, doslovno sam to govorio u kampanji. I onda su krenule pucati cijevi, obnova i dalje nije krenula na privatnim zgradama. Što se tiče drugih stvari, vidjet ćemo”, rekao je.

Ponovio je da će razgovarati s SDP-om “što bi to konkretno značilo, koji bi to konkretno trg bio, koji bi bio naziv… Vidjet ćemo koji su njihovi prijedlozi i odlučiti.”

Izvor: Sloboda.hr/N1