Nakon službene odluke o preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, koju je zagrebačka Gradska skupština donijela 1. rujna u 00.43 sati nakon maratonske rasprave, danas su konačno uklonjene i ploče s imenom komunističkog zločinca i masovnog ubojice Josipa Broza Tita.

Mnogi građani su s oduševljenjem uživo pratili skidanje ploča, a među njima je bio i Marko Radoš koji je na svom Facebooku prvi i objavio fotografije skidanja.

“Putuj druže Tito u zemlje nesvrstane, putuj i ne vraćaj se više…”, napisao je Radoš na Facebooku.

Podsjetimo, za preimenovanje trga glasovalo je 29 zastupnika Gradske skupštine, 20 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Javnu raspravu o preimenovanje ovog spornog trga obilježila je nevjerojatna zaluđenost titoističkih fanatika kojima niti jedan od razumnih argumenata nije bio dovoljan da se suoče s istinom o svom predmetu klanjanja.

Takvima nije dovoljno što je Tito bio nalogodavac najvećih i najstrašnijih masovnih egzekucija u povijesti svih naroda na području bivše Jugoslavije. Nije dovoljna ni činjenica da je Tito, prema današnjim standardima, bio pedofil, oženivši 1914. godine 14-godišnju djevojčicu Pelagiju Belousovu. S njom se kasnije rastao te se oženio s Lucijom Bauer.

Tijekom Velike čiste u SSSR-u 1938. uhićene su obje Titove žene, bivša Pelagija Belousova i aktualna Lucia Bauer, koja je nakon procesa i streljana. Danas je dostupno pismo u kojem 27. 9. 1938. Broz drugovima iz Kominterne piše kako se “osjeća krivim što zbog nedostatka budnosti nije primijetio izdajničke postupke svojih supruga.” Dao je i pismenu izjavu u kojoj denuncira obje te žene, iz kojeg je gadljivo iznositi daljnje pojedinosti.

To je samo jedna od blažih crtica iz Brozove biografije koje ga diskreditiraju kao nositelja imena jednog od najljepših zagrebačkih trgova.

trg maršala tita, trg republike hrvatske, ploča, tito

trg maršala tita, trg republike hrvatske, ploča, tito