Maratonska rasprava između onih koji su govorili da je Tito diktator i onih koji su ga opisivali kao vođu antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i velikog državnika svoga doba, okončala se točno u 00.42, kada je Andrija Mikulić, tadašnji predsjednik Skupštine, oštro rekao: “Ovim je Trg maršala Tita prepušten povijesti i nadam se da će tamo i ostati.” – piše Direktno.hr.

>>> Tomašević potvrdio: “Glasovat ćemo za vraćanje Trga maršala Tita!”

Strastvenim govorom takvu odluku pozdravio je i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, a posebno se obratio jednom čovjeku, Tomislavu Tomaševiću.

“Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sjediti titoistička većina. Gospodine Tomaševiću, za naš naraštaj, to vam jamčim, ova priča je zauvijek završena. Ova odluka koju trebamo usvojiti malena je i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora. Ova odluka je skupštinski epilog četvrtstoljetnoga građanskog napora. Hvala svima koji su tome doprinosili, od 1990. do danas”, rekao je Hasanbegović.

No, kao da je sudbina tako htjela, Tomašević nekoliko godina kasnije postaje zagrebački gradonačelnik, u Skupštini surađuje sa SDP-om, a priča o Trgu maršala Tita dobila je svoj epilog. 

SDP-ovac Gotovac: Ideologija je ključna, moramo se izboriti za Trg maršala Tita

Naime, nakon što je pobijedio na unutarstranačkim izborima, za novog šefa zagrebačkog SDP-a izabran je Viktor Gotovac, a nedugo nakon izbora podigao je prašinu javnosti izjavom da mu je prioritet vratiti Trg maršala Tita. 

“Od ponedjeljka radimo, moramo se boriti za socijalne i egzistencijalne vrijednosti koje muče građane Zagreba, komunalna pitanja i ono što je ključno – ideje i ideologiju. Moramo se izboriti da dobijemo natrag Trg maršala Tita, da Aleksandra Zec dobije toponim u Zagrebu, ulicu ili trg”, izjavio je Gotovac.

Tomašević: Mi bismo glasali za tu inicijativu

Da u tomu ima Tomaševićevu podršku, gradonačelnik je nedavno dao naslutiti. 

“Razgovarat ćemo s koalicijskim partnerima o svemu, pa tako i o tome. Rekao sam i prije da, ako bi takva inicijativa čak i bila, da bismo mi glasali za, ali sam isto tako rekao da to nije prioritetno pitanje dok se grad raspada po šavovima, doslovno sam to govorio u kampanji. I onda su krenule pucati cijevi, obnova i dalje nije krenula na privatnim zgradama. Što se tiče drugih stvari, vidjet ćemo”, kazao  je.

Na pitanje kada bismo to mogli očekivati, odgovorio je da će to na red doći dok su oni na vlasti, ali da o svemu treba najprije razgovarati sa SDP-om, vidjeti “što bi to konkretno značilo, koji bi to konkretno trg bio, koji bi bio naziv…”.

Hasanbegović: Neka Tomašević jedno od gradskih odlagališta otpada nazove po Titu

Nakon što je postalo očigledno da bi moglo doći do novog zaokreta u cijeloj priči, novinari portala Direktno.hr obratili su se za komentar Zlatku Hasanbegoviću, koji je kratko prokomentirao:

“Tomaševićeva sljedba je bila među najgorljivijim čuvarima imena Trga maršala Tita, koje je promijenjeno u redovitoj skupštinskoj proceduri. Sada imaju skupštinsku većinu i mogu učiniti što hoće”, rekao je.

A odlučio je i dodijeliti savjet gradonačelniku Zagreba.

“Jedino mu mogu predložiti da dok ne završi konzultacije sa SDP-om o tom pitanju, da jedno od nefunkcionirajućih gradskih odlagališta otpada privremeno nazove po Josipu Brozu Titu”, dodao je saborski zastupnik Hasanbegović.

I doista, zar je u vrijeme dok Zagreb pliva u smeću, i to doslovno, ovo tema o kojoj bi se uopće trebalo govoriti?

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr