Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) pokrenuo je web stranicu ”Muzej antifašističke baštine” s fotografijama i intervjuima s bivšim partizanima, zbirkom ”Žene u NOB-u” i ”Koncentracijski logori”, kao i s informacijama o antifašističkoj baštini.

”Virtualni” Muzej antifašističke baštine pokrenut je prošlog tjedna kao projekt SABA-e financiran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi se antifašistička borba u Drugom svjetskom ratu prikazala na internetskoj platformi te tako ostala u trajnom sjećanju, ističu u Savezu antifašista.

”Riječ je o projektu čiji je nositelj – voditeljica Nataša Mataušić, a koji bi trebao doprinijeti održanju sjećanja na antifašističku prošlost i borbu građana Hrvatske”, ističe voditelj Arhiva SABA-e Marin Korman. Dodao je i kako su sakupljanju i priređivanju gradiva, prije svega fotografija, svoj doprinos dali i Mario Šimunković te drugi povjesničari i istraživači.

”Pozivamo sve posjetioce naše web stranice da svojim tekstovima, fotografija, slikama, video-zapisima i ostalim materijalima upotpune sadržaj virtualnog Muzeja i tako održe sjećanje na pobjedničku antifašističku prošlost”, rekao je Korman.

U sklopu stalnog postava virtualnog muzeja za sada je pedesetak fotografija povezanih s NOB-om u Hrvatskoj i više video-zapisa razgovora s bivšim borcima, narodnim herojima i kasnijim rukovoditeljima među kojima su i Rade Bulat, Ivan Fumić, Rade Pavlović, Milivoj Boroša i drugi. Razgovori su nastajali od 2008., ističu u SABA-i dodajući kako su ti zapisi iznimno vrijedni dokumenti antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Na fotografiji izložene fotografije. foto HINA/ SABA RH/ ml

Posebnu cjelinu čini zbirka vezana uz žene u narodnooslobodilačkoj borbi, koncentracijske logore na području bivše NDH uključujući i fotografije logora Jasenovac, Danica, Kampor, Stara Gradiška i Jastrebarsko.

U dijelu web stranice posvećene informacijama i obavijestima piše se o obnovi i formiranju postava Doma boraca NOB-a u Poznanovcu i knjizi “Spomenici Narodnooslobodilačke borbe na području Baranje” koju je priredio Jovan Nedić.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Miroslav Edvin HABEK/ ml