turska sad

Sjedinjene Države upozorile su Tursku zbog “javnih insinuacija” o američkoj uključenosti u pokušaj vojnog udara ističući da su takve tvrdnje “potpuno netočne i štetne” po njihove odnose.

Kako u nedjelju prenosi BBC, američki državni tajnik John Kerry oglasio se s tim u vezi nakon što je turski ministar rada izrazio određene sugestije o tome da SAD stoji iza propalog pokušaja udara.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Sjedinjene Države da izruče Turskoj klerika Fethullaha Gulena koji se već niz godina nalazi u toj zemlji, a kojega je Erdogan označio kao onoga koji stoji iza pokušaja udara. Gulen je to ubrzo opovrgnuo navodeći da je on protiv nedemokratskih metoda smjene vlasti.

Govoreći iz svog doma u Pensilvaniji on je kazao da je kao “osoba koja je trpjela pod nekoliko vojnih udara tijekom posljednjih pet desetljeća osobito povrijeđen optužbama da ima bilo kakve veze s takvim pokušajem”.

Pokušaj udara dogodio se u petak navečer kada je frakcija u turskoj vojsci preuzela kontrolu nad mostovima u Istanbulu te napala zgradu parlamenta u Ankari.

Prema navodima turske vlade, 161 civil i pripadnik policije te 104 sudionika urote ubijena su u sukobima, dok je 1.440 ljudi ranjeno.

Skoro 3.000 vojnika je zatočeno, a 2.700 sudaca otpušteno s dužnosti u subotu u nastojanju vlade da osigura vlast.

Erdogan je argumentirajući zahtjev za izručenjem kazao SAD-u, savezniku Turske u NATO-u, da nikada nije odbio američke zahtjeve za izručenjem “terorista”.

“Ako smo strateški partneri tada biste trebali odgovoriti na naš zahtjev”, kazao je Erdogan u subotu navečer tijekom televizijski prenošenog govora.

Kerry, koji se nalazi u Luksemburgu, odgovorio je na to da SAD prihvaća činjenicu da “će se oko Gulena postavljati pitanja”. Američki državni tajnik kazao je kako Turska mora predstaviti “legitimne dokaze” vezane uz svoje tvrdnje koje će SAD potom razmotriti.

Izvor: Sloboda.hr/hina
Foto: Reuters