isis islamska država sad

SAD je izvršio zračni napad na pripadnike Islamske države nedaleko od opkoljenog šijitskog grada Amerlija u sjevernom Iraku i dostavio iz zraka humanitarnu pomoć civilima na tom području, priopćio je Pentagon, a donosi HRT

Predsjednik Barack Obama odobrio je tu operaciju kako bi spriječio napad Islamske države na stanovnike Amerlija. Pomoć su dopremili američki zrakoplovi zajedno sa zrakoplovima iz Britanije, Francuske i Australije.

Amerli je u okruženju snaga Islamske države više od dva mjeseca. U gradu je više od 15.000 ljudi, a naoružani stanovnici uspjeli su odbiti napade militanata.

Australija će poslati oružje u Irak

Australija će se pridružiti Kanadi, Italiji, Francuskoj, Britaniji i SAD-u u akciji slanja oružja i humanitarne pomoći u sklopu multinacionalnih napora koje će koordinirati Irak i druge zemlje u regiji, rekao je australski premijer Torny Abbott. Istaknuo je da će Australija nastaviti raditi sa svojim međunarodnim partnerima u borbi protiv sigurnosne prijetnje koju predstavljaju militanti Islamske države.

>>> VIDEO: “Bit ću sretna dok vam budem odrubljivala glave jer ste nevjernici i bogohulnici”

Islamska država, radikalna islamistička skupina, koja je posljednjih mjeseci zauzela velike dijelove Sirije i Iraka, proglasila je otvoreni rat Zapadu.