isil islam irak britanka

“Savjetujemo vam da pripremate djecu i učite ih kako odrubiti glavu da budu spremna kada dođe vrijeme da svim nevjernicima odrubimo glave jer naša borba protiv nevjernika tek dolazi”, kaže se u videosnimci koju su islamistički teroristi iz redova IS-a stavili na svoju web-stranicu i njome drugi put šokirali svijet samo nekoliko dana nakon snimke brutalnog odrubljivanja glave američkom novinaru Jamesu Foleyu, donosi Večernji list.

Britanci u šoku

Snimka prikazuje maskiranog dječaka koji odrubljuje glavu lutki, a ono što je možda i najšokantnije jest činjenica da je videosnimka u samo nekoliko sati dobila desetak tisuća lajkova.

I dok su Britanci još okupirani svojim državljaninom, 23-godišnjim Abdulom Majeedom Abdulom Barijem, koji je krvnički odrubio glavu Jamesu Foleyu, šokirala ih je vijest da je još jedna njihova državljanka spremna na takav krvoločan potez.

>>> Forenzičari tvrde: Snimka ubojstva američkog novinara je namještena

Naime, 22-godišnja Khadija Dare u videozapisu zaprijetila je svojim sugrađanima i američkim državljanima kako će biti sretna dok im bude odrubljivala glave jer su nevjernici i bogohulnici.

“Alah je najveći. Velika Britanija mora postati islamska država. Želim biti prva Britanka, žena, koja će odrubiti glave američkim i britanskim nevjernicima”, poruka je koju je Britanka uputila.

Na videosnimci je odjevena u crnu burku te u ruci drži kalašnjikov. Objavila je i sliku svog 4-godišnjeg sina s kalašnjikovom u ruci.

Khadija je prešla na islam prije nekoliko godina te promijenila svoje ime. S roditeljima je živjela u kvartu Aoescham u južnom dijelu Londona. Iako britanska tajna služba zna njezin pravi identitet, nisu ga željeli otkriti jer cijela njezina obitelj i rodbina još žive u tom dijelu Londona. Mlada Khadija na Facebooku je upoznala pripadnika IS-a Abua Bakera, koji je živio u Švedskoj prije nego je otišao na ratište u Siriju.

Godine 2012. Khadija, koja je u Siriji poznata kao Em Isa (Isusova majka), sa svojim sinom iz prvog braka otišla je u Siriju gdje se i udala za Abua Bakera. U međuvremenu pripadnici IS-a zauzeli su najveću, ključnu sirijsku zračnu bazu Tabqa te tako uspjeli pod svoju kontrolu staviti cijelu provinciju Raka.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Kalifat se širi na Afriku

Islamska država proširila se i na afrički kontinent. Naime, Abubakar Shekau, vođa ekstremne islamističke skupine Boko Haram, proglasio je islamski kalifat u gradu Gwozi na sjeveroistoku Nigerije. Terorist Abubakar Shekau, koji je odgovoran za otmicu više od 200 djevojčica prije četiri mjeseca, objavio je proglašenje kalifata na snimci koja prikazuje i brutalno smaknuće grupe zatvorenika.

“Hvala Alahu koji je pružio pobjedu našoj braći u Gwozi i učinio je dijelom Islamističkog kalifata”, kazao je Shekau mjesec dana nakon zauzimanja grada.

Poručio je da Gwoza više nema nikakvih veza s Nigerijom. Uz osvojeni grad Boko Haram, zauzeo je i okolicu te južne i sjeverne dijelove pokrajine Borno. Nakon zauzimanja Gwoza islamisti su se orijentirali na osvajanje Gambor Ngala koji se nalazi na granici Nigerije i Kameruna, a tisuće ljudi bježe iz svojih domova.

U posljednje vrijeme pripadnici Boko Harama osvojili su velike dijelove teritorija pa se strahuje da bi uskoro mogli zauzeti cijeli sjeverni dio zemlje.