AlaskaMap

Aljaska je najveći američki poluotok, smješten na sjeverozapadu Sjeverne Amerike. Površina joj je oko 1,5 milijuna kvadratnih kilometara, a na tom prostoru živi 655,435 stanovnika (2004.) Hladna subpolarna klima uzrok je sirovim uvjetima života. Važnost Aljaske uvjetovana je strateškim položajem i velikim rudnim (osobito zlato i srebro) i šumskim bogatstvom, te ribolovom.

Sve do otkrića u istraživanjima V. Beringa (Danac u službi carske Rusije) sredinom 18. stoljeća Aljaska je bila nepoznati dio svijeta, za koji se tek pretpostavljalo da postoji onkraj mitskog Sjeverozapadnog prolaza, koji razdvaja Aziju i Ameriku. Rusi su gotovo stotinu godina kontrolirali ovo područje te ga eksploatirali zbog trgovine krznom vidra, dabra, svizaca i sličnih životinja, koje je bilo vrlo cijenjeno u Europi. Međutim, nepoznavanje nafte (koje na Aljasci ima u izobilju), nenalaženje zlata i velika geografska odvojenost i nepovezanost s Petrogradom nagnali su cara Aleksandra II. da 1859. na današnji dan proda ovaj golemi teritorij Sjedinjenim Državama, dogovorom ruskog i američkog ministra vanjskih poslova Stöckla i Stewarda u vojnoj bazi Fort Sumter kod Vancouvera.

aljaska ugovor

Ovaj potez, koji je Rusima kratkoročno donio profit od (tada golemih) 7.2 milijuna dolara i otežavanje položaja tada im neprijateljske Britanije u Sj. Americi, dugoročno se pokazao jednim od najvećih promašaja ruske vanjske politike u 19. stoljeću, jer je ispalo da su zemlju prebogatu rudnim i mineralnim bogatstvima (kako se kasnije otkrilo) prodali za mizernih 0.56 centi po km2. Točno stotinu godina poslije “Alaska Purchasa” (kako ovaj događaj nazivaju američki povjesničari), Aljaska je postala 49. po redu i teritorijalno najvećom saveznom državom SAD-a.

Autor: Juraj Njegovan pl. Balen
Foto: Travelalaska.com