dragutin g k

Dragutin Gorjanović Kramberger rodio se u Zagrebu 25. listopada 1856. Bio je najpoznatiji hrvatski prirodoslovac koji se proslavio otkrićem ostataka krapinskoga pračovjeka, poznatog u svjetskoj znanosti pod nazivom homo krapiensis.

Znanstvenu karijeru počeo je u Beču, a nastavio u Zagrebu, gdje je nakon smrti doktora Đure Pilara preuzeo na Zagrebačkom sveučilištu Katedru geologije i paleontologije, postavši istodobno upravitelj Geološko-paleontološkog muzeja.

Gorjanović je svojim radovima stekao opće priznanje svjetske znanosti, osobito raspravama s područja paleontologije, geologije i antropologije. Kruna njegova bogatog i istraživačkoga rada jest epohalno djelo o životu i kulturi krapinskoga diluvijalnog čovjeka.

fhfdjdgjdgj

Pronalaskom i uzornom, svestranom obradom fosilnih ostataka krapinskoga pračovjeka proslavio je Gorjanović sebe i hrvatsku znanost u cijelome kulturnom svijetu. Pronalazak ostataka krapinskoga pračovjeka prihvaćen je kao prvorazredno otkriće koje upotpunjava još nedovršen lanac razvoja čovjeka.

Poslije otkrića ležišta pračovjeka na obronku Hušnjakova brijega u Krapini 1899. Gorjanović je sustavno obradio ljudske i životinjske nalaze te ispravnom interpretacijom ležišta omogućio da se još više približimo postanku, razvoju i životu naših davnih predaka.