zlatko hasanbegović institut ivo pilar milanović jasenovac jugoslavenska vojska partizani

Novoimenovani ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović pravo je osvježenje za Hrvatsku. Usporedno s mizernim i primitivnim uvredama raznih “antifašističkih” uhljeba na račun dr. Hasabegovića, novom ministru svoju potporu otvoreno daje sve više hrvatskih intelektualaca.

Jedna takva javna potpora stigla je i na adresu našeg uredništva od dr. sc. Hrvoja Pende, uvaženog i poznatog hrvatskog intelektualca iz Rijeke, autora knjige “Hrvatski turizam – upravljanje identitetom” te autor mnogih uspješnih izložbi fotografiji. Njegovu potporu prenosimo u cijelosti:

Potaknut svakodnevnim javnim predstavama i istupima hrvatskih “antifašista”, ovim putem Vas molim da proslijedite moju podršku ministru Zlatku Hasanbegoviću u njegovim nastojanjima da demistificira desetljećima lažiranu povijest naše domovine te da prekine s tradicijom veličanja lažnog, a negiranja istinskog u Republici Hrvatskoj. Jer, sve je to dio naše kulture.

Znamo da je antifašizam u razvijenim zemljama Zapada odavno općeprihvaćena činjenica i to nema nikakve veze s tzv. antifašizmom na našim prostorima. Balkanski „antifašizam“ (uvezen u našu zemlju) od početka je bio tek posao – krvavi i vrlo isplativ posao. Kad netko dođe pred zabetonirano okno slovenskog rudnika Huda jama, kao i pred mnoštvo drugih sličnih ostavština balkanskog „antifašizma“ koja su obilježena tisućama lubanja, spoznat će samu srž tzv. antifašizma na području svih država ex-Jugoslavije. U međuvremenu se Jugoslavija raspala u krvavim ratovima; krvavo se raspala ta kovačnica „bratstva i jedinstva“, a opjevana i „antifašistička“ JNA još je jednom pokazala svoje pravo lice i pronijela balkanski antifašizam na sebi svojstven način diljem Hrvatske i BiH. Gle čuda, JNA se u trenu pretvorila u srpsku oružanu silu i po svojoj „antifašističkoj“ svireposti umnogome nadmašila zlodjela nacista i fašista.

Ali, sve to ne smeta tzv. antifašistima u RH – oni i dalje mantraju o opasnostima povijesne revizije i sl. „opasnim“ pojavama u društvu. Kao i za vrijeme SFRJ, tako i danas, bore se protiv nepostojećeg neprijatelja, zaštićeni, interesno povezani, prerušeni u demokrate i liberale, štoviše i u katoličke vjernike. Balkanski „antifašisti“ i nadalje su za mnoge pripadnike hrvatske „elite“ utjelovljenje naših istinskih vrijednosti, iako svaki slobodnomisleći čovjek zna da su upravo balkanski „antifašisti“ najzaslužniji da danas na cijelom području ex-YU imamo mala, osiromašena i samoobmanjujuća društva koje i danas vode ljudi čiji su mentori i idoli bili pripadnici jugoslavenske komunističke “elite”.

Sa željama u uporan i uspješan rad na mjestu ministra kulture,
srdačan pozdrav iz Rijeke.

dr. sc. Hrvoje Pende