putin assad

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je izjavio da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad spreman razgovarati s oporbenim pobunjeničkim skupinama ukoliko su istinski predane dijalogu i borbi protiv Islamske države (IS).

Dan nakon Assadova iznenađujućeg posjeta Moskvi, naglašavajući novu ulogu Rusije kao jednog od središnjih igrača u sirijskom sukobu, Putin je kazao da je sa sirijskim predsjednikom razgovarao o potrebi političkog rješenja za rat u Siriji.

“Upitao sam ga što bi mislio kada bi u Siriji našli naoružanu oporbu koja bi, usprkos svemu, bila spremna suprotstaviti se i stvarno se boriti protiv terorista, protiv Islamske države. Pitao sam koje bi stajalište zauzeo kada bi mi dali potporu njihovim naporima u borbi protiv IS-a na isti način na koji podupiremo Sirijsku vojsku, a on je odgovorio da bi na to gledao pozitivno”, kazao je Putin na forumu održanom u Sochiju.

Ruski predsjednik je kazao da Moskva sada o tome razmišlja i pokušat će, ako to uspije, u tom smislu postići dogovor. Putin je također kazao da u samoj srži sukoba u Siriji ne leži samo islamski ekstremizam već i unutarnje napetosti, priznavši time da su barem neki od onih koji su ustali protiv Assadove vladavine imali legitimne razloge za nezadovoljstvo i pobunu.

Rusija se do sada opirala zahtjevima Zapada da Assad odstupi s vlasti. U četvrtak je Putin ponovio svoje stajalište da o sirijskom vodstvu može odlučiti jedino sirijski narod putem transparetnih izbora, bez miješanja vanjskih sila.

Neki analitičari vjeruju da bi Putin sada mogao upotrijebiti svoj pojačani utjecaj na Damask i primorati Assada da odblokira mirovni proces koji je zamrznut već godinama i na taj način napravi neke ustupke oporbi.

Zapadne vlade vide ruski vojni angažman u Siriji kao prepreku političkom dogovoru, posebice nakon što je Rusija zračnim udarima napala ne samo IS već i druge pobunjeničke skupine, no Putin vjeruje da bi ta vojna operacija mogla stvoriti povoljne uvjete za napredak u pregovorima oko budućnosti zemlje. (Hina)