juncker, europska komisija, castro, trump, putinFoto: Europska komisija

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker imao je samo riječi hvale za preminulog kubanskog diktatora i komunističkog zločinca Fidela Castra, nazvavši ga “herojem”.

U izjavi povodom Castrove smrti, Juncker je izjavio da je Castro “jedna od velikih povjesnih ličnosti prošlog stoljeća i oličenje kubanske revolucije”.

“Sa smrću Fidela Castra, svijet je izgubio velikog heroja. On je promjenio smjer svoje zemlje, a njegov utjecaj bio je velik. Fidel Castro ostaje jedna od revolucionarnih ličnosti dvadesetog stoljeća.”

Juncker je samo jedan od svjetskih vođa koji su imali riječi hvale za komunističkog diktatora. Kanadski premijer Justin Trudeau nazvao je Castra „velikim vođom i legendarnim revolucionarom“, koji je pridonio “značajnom napretku svoje zemlje”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Castro “oličenje najviših ideala političara, građana i domoljuba, iskreno uvjeren u ispravnost svojeg cilja, kojem je posvetio čitav život”.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ima pak dijametralno suprotan stav o Castru, kojeg je nazvao “brutalnim diktatorom”.

“Castrovo nasljeđe prepuno je smrtnih presuda, krađe, nezamislive patnje, siromaštva i kršenja osnovnih ljudskih prava.”

“Dok Kuba i dalje ostaje totalitarni komunistički otok, moja je nada da će današnji dan označiti prekretnicu ka budućnosti u kojoj će kubanski narod konačno živjeti u slobodi koju silno zaslužuje”, zaključio je Trump.

Izvor: Sloboda.hr/Tribun.hr/Breitbart