putinFoto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin atentat na ruskog veleposlanika u Turskoj nazvao je jasnom provokacijom usmjerenom prema potkopavanju odnosa između Rusije i Turske, piše RT.

“Jasno je da je ovo ubojstvo provokacija koja ima za cilj potkopavanje poboljšavanja i normalizacije odnosa između Rusije i Turske, kao i potkopavanje mirovnog procesa u Siriji”, kazao je ruski predsjednik.

Najavio je da će “jedini odgovor” koji će Rusija dati na ubojstvo u Ankari biti “jačanje borbe protiv terorizma”.

“Znamo da se radi o provokaciji”

Ruski i turski predsjednik Vladimir Putin i Tayyip Erdogan telefonom su razgovarali nakon ubojstva ruskog veleposlanika u Ankari za koji Ankara optužuje Erdoganova političkog suparnika, klerika Fetullaha Gulena. “Počinjeni zločin bez sumnje je provokacija kako bi se poremetila normalizacija rusko-turskih odnosa i mirovni proces u Siriji”, rekao je Putin na ruskoj televiziji. On je ubojstvo ruskog veleposlanika Andreja Karlova nazvao provokacijom kojoj je svrha naštetiti zatopljenju veza između Moskve i Ankare i naporima rješenja sukoba u Siriji. I Erdogan je ocijenio da je ubojstvo veleposlanika provokacija kako bi se sabotirala normalizacija odnosa između Ankare i Moskve, nedavno poboljšanih nakon teške krize.

“Znamo da se radi o provokaciji kako bi se naštetilo procesu normalizacije odnosa između Turske i Rusije”, rekao je Erdogan u izjavi na televiziji. Dužnosnik turskih službi sigurnosti tvrdi da postoje jasne indicije da napadač pripada mreži klerika Gulena koji živi u SAD-u i kojeg Ankara optužuje da stoji iza neuspjelog državnog udara u srpnju. Neimenovani dužnosnik rekao je da je istraga usmjerena na napadačeve veze s Gulenovom mrežom. Gulenov medijski savjetnik izjavio je da njegov pokret nema nikakve veze s ubojstsvom ruskog veleposlanika u Turskoj te je osudio taj incident.

“Gospodin Gulen kategorički osuđuje taj gnusan čin”, rekao je Alp Aslandogan.

Izvor: Sloboda.hr/Hina