vladimir putin porošenko merkel ukrajina prekid vatre rat

Nakon dugih i iscrpnih pregovora u Minsku, čini se da Europa dobiva dobru vijest po pitanju rata u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je prekid vatre na istoku Ukrajine od ponoći 15. veljače. Izjavio je da su se čelnici zemalja koje sudjeluju u mirovnim pregovorima u Minsku dogovorili o povlačenju teškog naoružanja, javlja RT, a prenosi Večernji.

Dogovor je tako postignut nakon 15 sati mirovnih pregovora koje su predvodili Angela Merkel i Francois Hollande. Putin je na konferenciji za novinare u Minsku također pozvao Ukrajinu da uvede ustavne reforme za poštivanje prava Rusa u istočnoj Ukrajini.

Dogovor o prekidu vatre potvrdio je i francuski predsjednik Francois Hollande. Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko rekao je da će teško naoružanje biti povučeno kroz 14 dana.

Prije objave o dogovoru činilo se da će pregovori propasti jer su s ukrajinske strane optuživali Rusiju za ”neprihvatljive uvjete”.

Podsjetimo, ruski i ukrajinski predsjednik nekoliko su se puta sastali tijekom noći u Bjelorusiji kako bi pokušali postići mirovni dogovor. O njihova četiri sastanka s čelnicima Francuske i Njemačke nije poznato mnogo detalja, a pomoćnik ukrajinskog predsjednika na Facebooku je bio napisao kako je bila riječ o igri živaca, piše BBC.

>>> EKSKLUZIVNO! Hrvatski dragovoljci idu braniti Ukrajinu, evo što poručuju Hrvatima

Prije početka pregovora ukrajinski predsjednik Petar Porošenko rekao je da je postizanje primirja ključno.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande vode mirovnu inicijativu u Minsku, gdje je malo pozitivne atmosfere donijelo rukovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina s Porošenkom.

Mirovni pregovori bili su fokusirani na osiguravanje primirja, povlačenje teškog naoružanja i stvaranje demilitarizirane zone. Rusiju se optuživalo da naoružava ruske pobunjenike na istoku Ukrajine, što Rusi opovrgavaju.

U međuvremenu, dok su trajali mirovni pregovori, Ukrajina je potpisala sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom ”težak” 17,5 milijardi dolara na razdoblje od četiri godine, izvijestila je šefica MMF-a Christine Lagarde. Paket pomoći Kijevu sada iznosi ukupno 40 milijardi dolara. Ipak, novi sporazum još mora odobriti Uprava MMF-a, javlja RT.