Saborska zastupnica Vesna Pusić gostovala je u Novom danu N1 televizije, gdje je govorila o završenom saslušanju Dubravke Šuice u Europskom parlamentu.

“Nisam HDZ, pa ne zamjenjujem stranku za državu, važnija mi je država od stranke, gledala sam je i bila mi je dobra. Nije previše rekla ali to se ni ne očekuje. Tajani je naveo što očekuju”, kazala je Vesna Pusić.

Pitanje imovine se najviše problematiziralo u domovini, a najsnažnije je odjeknulo nakon što je Andrej Plenković optužio GONG za konstrukciju.

“Glavni Šuičin zaključak nakon toga, i nakon jučerašnjih izjava Tomislava Sokola vjerojatno je bio – dečki, nemojte mi više pomagati. Oni su je stavili u jako neugodnu poziciju. Kada je postavljeno pitanje njene imovine i Tajani je intervenirao i rekao da to nije mjesto za to pitanje. No ona je o tome htjela govoriti, i mislim da je time dobro postupila, ali je i u Hrvatskoj trebala biti otvorenija. Jedine reakcije koje proizlaze iz Plenkovićevog ponašanja su da se radi o nekoj muljaži, da nešto skrivaju. Bilo bi bolje da su pustili da Šuica sama kaže o čemu se radi”, kazala je Pusić.

Pretpostavlja se da će se pitanje imovine rješavati kroz matičnu zemlju.

“Šuica nema obvezu pokazati imovinsku karticu, ali dojam je vrlo važan. Za njenu se funkciju traže manje specifični podaci nego u slučaju imovinske kartice dužnosnika u Hrvatskoj, ali se isto traži da kažete koju imovinu imate. Kao i svuda, nije važno koliko netko nečega ima nego kako je do toga došao, kao i razlika u imetku kada ste došli na funkciju i s nje otišli”, rekla je Pusić. 

“Šuica se dobro snašla na saslušanju, ona je dobila resor koji ima vrlo važne teme, od kojih nijedna nije u nadležnosti Europske komisije. To može biti platrofma za različite rasprave, ali sve vezano za reproduktivna prava, obiteljsko sudovanje i taj kompleks tema nisu dio zajedničke pravne stečevine nego su u nadležnosti država članica”, rekla je Pusić.

“Kada je bila u Europskom parlamentu, držala se striktno stranačkih uputa, tako je glasala, i tako se ponašala. Kada bi ono kako je ona jučer govorila bio hrvatski HDZ, mi bismo bili sasvim druga zemlja. Njezina stranačka disciplinarnost omogućila je da postane zastupnica, ali sada kada je već na tom putu, stavovi koje zagovara mnogo su umjereniji, liberalniji. Ona je jučer govorila za proširenu definiciju obitelji, da dolazi iz zemlje u kojoj je pobačaj legalan. Ono kako je govorila je pristojna, centristička i u velikoj mjeri liberalna pozicija. To je u direktnom sukobu s njenim prijašnjem glasanjem i izjašnjavanjem u EP. To je bila najveća primjedba na jučerašnjem saslušanju. Ona je na to reagirala tako da je rekla da su njeni osobni stavovi mnogo širi i liberalniji, i mislim da joj je to pomoglo. To svakako nije HDZ Hrvatske”, kazala je Pusić. 

Kada je u pitanju ulazak Hrvatske u Schengen, što mislite da nas čeka?

“Ne znam kako će proći. Komisija propituje tehničke aspekte, odnosno jesmo li spremni u načinu poslovanja policije, uređenja graničnih prijelaza i sustava azila. Pročulo se ne samo da policija tuče migrante, nego ih stavlja u kombije i vraća u BiH. Mislim da bi puno EU država žmirilo na to, ali neki ne bi. Nizozemci su vrlo striktni u tim područjima i sigurno ne gledaju na takve stvari pozitivno. S tehničkog aspekta u mnogo čemu bili smo spremni 2015. godine. Ne znam što se dogodilo u međuvremenu, ali je sigurno je još nešto napravljeno”, kaže Pusić.

Izvor: Sloboda.hr/N1
Foto:pxll