Hrvatsku je šokirala vijest da je u dobi od 68 godina preminuo je bivši saborski zastupnik Anto Kovačević, nekadašnji predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije.

Anto Kovačević bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Objavio je nekoliko publicističkih radova. 

Doktorirao je filozofiju u Beču. Za vrijeme jugoslavenskoga komunističkoga režima, 18. listopada 1981. uhićen je, saslušan i odveden u pritvor u Doboj. U montiranom političkom procesu je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog verbalnog delikta, što mu je kasnije smanjeno na šest godina. Amnesty International ga je proglasio “zatvorenikom savjesti” zbog nenasilnog zalaganja za društvene promjene.

No, unatoč obilnoj biografiji, Anto Kovačević će nekima ostati u sjećanju po svojem dosjetljivom odgovoru Vesni Pusić u Saboru nakon što mu je ona rekla da laže. U žestokoj raspravi joj je poručio kako je “Bog nije stvorio za mudraca, nego madraca”, što je tada naišlo na oštre javne osude.

Izvor: Sloboda.hr