pupovac hasanbegović vlada

Potpredsjednik SDSS-a i najveći etnobiznismen u Hrvatskoj Milorad Pupovac gostovao je u temi dana gdje je govorio o mogućoj ulozi predstavnika nacionalnih manjina u budućoj vladi.

Počeli su pregovori manjina oko ulaska u vladu. Što su početne pozicije kluba manjina?

Ovaj put postoji nešto veća mogućnost da svih osam zastupnika nastupa zajedno jer nema pokušaja da ih se razbije i jer je politička situacija jednostavnija nego prije osam mjeseci. Naše se pozicije definiraju. Osnove su definirane s obzirom na ono što treba ne samo manjinama nego i društvu. Osam zastupnika nije mala stvar i oni ne mogu voditi računa samo o svojim kulturno-umjetničkim društvima nego i o javnim interesima zemlje. O tome ćemo i danas razgovarati.

Što bi trebao bitio rezultat pregovora?

Usuglasili smo se oko osnovnih stavova, a to je zajednički klub da se držimo zajedno i da idemo na doradu naših osnovnih zajedničkih dokumenata. Bit će više posla na ovom prvom sastanku.

Kako će biti formaliziran eventualni ulazak u vladajuću većinu?

Prije svega mi ne bismo htjeli fluidan i nedefiniran odnos. Najbolje je da se odnos definira i da se potpiše sporazum i da postane sastavni dio programa vlade. Koji će modalitet podrške biti to ćemo vidjeti. Postoje dva aspekta – onaj koji se tiče manjinskih prava, a onda i pitanje regionalnog razvoja s obzirom da manjine žive u regionalno zapostavljenim područjima. Naš strateški interes je prema općinama u tim područjima. U zemlji narasta nejednakost. Mi smo tu da brinemo o jednakosti i da brinemo kakvu ekonomsku politiku naša zemlja treba. Sad je idealna prilika s obzirom na indikatore koje imamo, da se koalicija bavi i s tim. Da počne razmišljati o pravcima razvoja i koje će sektore ekonomija razvijati.

Hoćete li vi biti potpredsjednik vlade?

Ja nisam ni ranije imao potrebu sudjelovati u vladi, ali zastupnici nacionalnih manjina i moja stranka, ukoliko bude imala određene politke koje želi provoditi, u vladi će htjeti tražiti način kako politike kontrolirati, a to je teško bez participacije u vladi.

Kakva su vaša iskustva kad je riječ o sudjelovanju u vladi?

Naša iskustva su pozitivna. Mi smo s jedne strane bili dosljedan partner i borci za naše ciljeve i bili smo lojalni parneri koji nikad nije nikoga ostavio, a da nije završen posao. Tako i danas kad se Hrvatska treba vratiti na europsku stazu koju je napustila s bivšim HDZ-om 2012. godine. Želimo zemlju ponovno voditi istim putem zajedno s onima koji su moćniji i stariji od nas.

Zašto je manjinski bilo lakše surađivati s HDZ-om nego ljevicom?

Kako u čemu. S SDP-om smo surađivali u nekim slučajevima. Ovaj put kad se radi o novom HDZ-u bit će prostora za rješavanje pitanja. Na nekim područjima HDZ i SDSS dijele odgovornost za sudbinu građna. Prirodno je da podijelimo odgovornost. Prirodno je da vratimo toleranciju i zaustavimo kontraproduktivne politčke sukobe.

Jeste li razgovarali s Plenkovićem?

Čuli smo se i u tome što smo razgovarali jeste bio sadržaj.

Pregovori će ići bilateralno pa će dobiti trilateralne dimenzije. To ne može bez utjecaja. Stabilna vlada mora biti dogovor oko prioriteta. Nesumnjivo ćemo na neke stvari utjecati.

Vidite li problem oko nekih od sedam točaka Mosta?

Ja ne znam koji je program Mosta. Ako je to ovih 7 točaka onda to traži ozbiljan razgovor. Ako ćemo pitanje općina svesti na to koliko se troši na plaće, a ne pitanje razvoja onda to nije najzrelije. Ako ćemo pitanje samostalnosti mjeriti samo preko ZERP-a, a ne preko toga kako naš narod živi u odnosu prema drugima onda to nije najtemeljitiji pristup stvari. Isto vrijedi i za javnu televiziju. Mi moramo osigurati da taj servis ima osigurana sredstva. I o tome ćemo morati razgovarati s Mostom. Sve su to pitanja o kojima moramo razgovarati jer politka se mora riješiti prividnih reformi i onoga što laska ljudima, a ne donosi prava rješenja. Udvaranje narodu nije dobro za narod i zemlju samu.

Hoćete li otvarati pitanje dvojezičnosti u Vukovaru?

Ustavni sud je dao rokove i preporuke i mi kao pravna zemlja to moramo poštivati. Koliko god nama neke odredbe ne odgovarale kao prestavnicima srpske zajednice. Nije pitanje dvopismenosti samo stvar Vukovara nego svih područja u kojima postoje zakonske pretpostavke.

Imali ste primjedbe na rad minstra Orepića. Hoće li i to biti predmet razgovora?

Mi smo polemizirali o važnim stvarima, a to je pitanje da se ne brka zakon o popisu stanovništva, na temelju čega se ostvaraju prava o temelju jezika i pisma, i pitanje prebivališta na temelju kojeg se ostvaruju biračka prava. To sam htio reći ministru. Ono što je ministar otvorio su dvije ozbiljnije teme. To je pitanje autonomije politike u odnosu na Crkvu i još važnije uloga Ustavnog suda i stanja Ustavnog suda kao temeljna institucija kad je posrijedi duh pravnosti, zakonitosti i ustavnosti u zemlji. Tu ga razumijem i tu bismo mu mogli biti partneri.

Hoće li Milanović bit zapamćen kao premijer koji je imao puno prilike, a malo rezultata?

Ja sam s Milanovićem imao i polemike, ali nisam od onih koji ću sad kad je izgubio, po njemu gaziti ili pljuvati. Milanović je imao svoje prilike – neke je iskoristio, neke nije. Nije lako biti socijaldemokratski premijer u Hrvatskoj – u zemlji u kojoj vas proglašavaju nenarodnim. To je trebalo izdržati i on je tu vrstu napada izdržavao. To treba biti lekcija za svakoga. Lekcija za SDP je kakvu mi socijaldemokraciju želimo. Onu koja će biti liberalizam s elementima neoliberalizma? Novu socijaldemokratsku politku je Milanović proustio graditi. Previše se vezao uz liberalne emelente. Hrvatskoj treba SDP sa snažnom socijaldemokratskom porukom koji će se znati suprotstaviti nacionalizmu otvaranjem pravih tema.

Hoće li Plenković biti bolji premijer?

On ima pretpostavke da bude dobar premijer. On ima natprosječnu reputaciju u europskim i međunarodnim krugovima što za našu zemlju nije mala stvar. Takvi se plaćaju suhim zlatom. Nama treba nova reafirmacija u EU. Plenković je čovjek koji ne proizvodi konflikte, on okuplja i izabire. To je moj dojam. Plenković će htjeti biti premijer, a to znači voditi vladu u pravom smislu riječi i znati što mu svaki ministar radi. On će biti ‘full time prime minister’.

Je li za vas prihvatljivo da u vladi bude Zlatko Hasanbegović?

Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana – to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj sjedi Hasanbegović.