Pučka pravobraniteljica i Autonomna ženska kuća Zagreb izrazile su podršku pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić koja je izložena porukama mržnje i prijetnji nakon što je bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara prijavila DORH-u zbog slučaja Zambija.

“Cilj takvih poruka jest zastrašiti i tako utjecati na rad institucije koja je kao tzv. tijelo za jednakost dio sustava zabrane diskriminacije i zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj, stoga im se treba odlučno suprotstaviti”, poručila je u petak pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter koja se već ranije jasno zauzela stav relativizirajući trgovinu djecom.

Pučka pravobraniteljica a priori stala u obranu zambijske osmorke i proziva sve koji propituju detalje cijelog slučaja

Šimonović Einwalter ranije je upozorila kako reakcije javnosti vezane za slučaj zambijske osmorke , koji su uhićeni u Zambiji i pritvoreni pod optužbom da su pokušali trgovati djecom, otvaraju cijeli niz pitanja ljudskih prava i jednakosti, uključujući govor mržnje.

No situacija je dodatno eskalirala te sada uvrede i prijetnje zbog podnošenja kaznene prijave prima i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, inače poznanica Noaha Kraljevića koja je također napala sve koji propituju zakonitost posvajanja zambijske osmorke i podigla kaznenu prijavu protiv Ivana Pernara.

Noah Kraljević i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić /screenshot facebook

“I inače je potrebno omogućiti sigurno okruženje svim braniteljima ljudskih prava, a što su i organizacije civilnog društva, novinari, zviždači i drugi koji su dodatno izloženi zbog svog rada i progovaranja o teškim, ali važnim temama i problemima”, istaknula je Šimonović Einwalter.

Napominje kako je vrijeme društvenih mreža ‘i vrijeme rasprava bez argumenata i svojevrsne normalizacije uvreda’ te nije teško naći temu koja ne polarizira javnost. No, dodala je, posebno je opasno kada rasprava uđe u područje poticanja na nasilje i mržnju te prijetnji. 

Pučka pravobraniteljica pri tome već dugo upozorava na neprihvatljiv govor u javnom prostoru te na problem govora mržnje. Dio odgovornosti za to snose i javne osobe, uključujući političare, a javne osobe imaju dodatnu odgovornost jer njihove poruke dolaze do većeg broja ljudi, naglasila je.

“Na pojave govora mržnje je nužno reagirati –  javnom osudom, ali i pokretanjem postupaka i sankcioniranjem kada se prelazi granica slobode izražavanja, čime se šalje važna poruka ne samo osobama koje krše zakon, već svima. Potrebno je i dugoročno raditi na unapređenju komunikacije u javnom prostoru – jasnim zakonskim okvirom, dosljednim sankcioniranjem, kao i informiranjem građana o tome što je prihvatljivo i zakonito, a što nije”, zaključila je.

I Autonomna ženska kuća Zagreb oštro je osudila Pernarovo postupanje zbog širenja govora mržnje, diskriminacije i homofobije te je također podržala pravobraniteljicu Ljubičić.

Na medije je apelirala da ne daju medijski prostor osobama koje u svojim sličnim javnim nastupima potiču i šire govor mržnje te tako ugrožavaju slobodu i sigurnost svih građana i građanki Hrvatske.

Ljubičić je u ponedjeljak Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv Pernara zbog njegove prijave zambijskoj policiji u slučaju Hrvata koji su osumnjičeni za trgovanje djecom.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu