Reakcije javnosti na slučaj hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji otvorile su niz pitanja ljudskih prava i diskriminacije, upozorila je u petak pučka pravobraniteljica, a poručila je i kako se problemi u proceduri posvojenja ne mogu automatski smatrati trgovanjem ljudima.

U javnosti su prisutni i govor mržnje, rasizam i transfobija, a olako se poistovjećuju problemi u proceduri međudržavnog posvojenja s kaznenim djelom trgovanja ljudima, iako je razlika između njih velika. Takva atmosfera negativno utječe i na druge građane, posebno kada takvoj atmosferi pridonose i javne osobe čije poruke stižu do većeg broja ljudi, navodi u priopćenju pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Ona u svom priopćenju za medije za govor mržnje proziva sve one koji u javnosti propituju motive zambijske osmorke, smatraju da je trgovina ljudima ozbiljno kazneno djelo te problematizira rad medija koji su zainteresirani za odnos LGBT aktivista koji je jedan od uhićenih sa strankom Možemo koja vlada Zagrebom. Također ne sviđa joj se što velikom broju medija, ali i javnosti nije jasno kako je moguće da je transrodna osoba posvojila dijete iz DR Konga u Zambiji, budući da je transrodnost u tim državama ilegalna.

Posebno, kaže, zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime ga potencijalno i dovode u opasnost, s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji na koje upozorava i nacionalna institucija za ljudska prava Zambije.

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

U javnosti se uz informacije o sudskom postupku, već tjednima objavljuju i životne okolnosti tih osoba, brojni komentari na portalima i društvenim mrežama uključuju rasizam, ksenofobiju, homofobiju i transfobiju… Takve objave, osim na osobe uključene u ovaj slučaj, imaju negativan učinak i na druge osobe koje žive u RH, uključujući ranije posvojenu djecu putem međudržavnog posvojenja i njihove posvojitelje, ali i druge hrvatske građane te mogu poticati na njihovu diskriminaciju.

Tome svjedoče i roditelji odnosno obitelji u Hrvatskoj koje su ranije prošle proceduru međudržavnog posvojenja iz afričkih država, kod kojih ovakve poruke izazivaju strah i nesigurnost, a izloženi su i stigmatizaciji, čemu se treba suprotstaviti.

Na tematskoj sjednici Odbora za mlade, obitelj i sport, održanu na temu međunarodnih posvajanja prije dva tjedna Einwalter je pokušala relativizirati optužbe koje se stavljaju na teret zambijskoj osmorci. Naime, na toj sjednici ona je za kazneno djelo trgovine djecom koristila eufemizme, govoreći da je to “ozbiljan problem”,a ne strašno kazneno djelo.

Pisala je i komisiji za ljudska prava u Zambiji

Pučka pravobraniteljica građane poziva da se suzdrže od takvih komentara koji mogu biti ponižavajući ili poticati stereotipe, diskriminaciju, mržnju i nasilje. Podsjeća kako mediji osim što su dužni prenositi vijesti na način koji uvažava dostojanstvo svakog čovjeka, imaju i obvezu prema Zakonu elektroničkim medijima poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju.

U kontekstu ovog slučaja nije zanemarivo da se sam postupak međudržavnog posvojenja u slučajevima kada države nisu potpisnice Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, iz perspektive zaštite prava djeteta pokazao manjkavim.

Međutim, naglašava pravobraniteljica Šimonović Einwalter, sami građani ne mogu snositi odgovornost za nejasnoće i manjkavosti procedura i propisa koje donosi država, a slijedom toga niti posvojitelji u pogledu procedura koje su bile na snazi dok su regulirali posvojenje. 

Pučka pravobraniteljica otvorila je više predmeta vezano za taj slučaj, u kojima prati postupanje nadležnih državnih tijela. Između ostalog, pisala je i Komisiji za ljudska prava Zambije, koja je nezavisna institucija za zaštitu i promicanje ljudskih prava, pozivajući se na njihova izvješća o stanju u zatvorskom sustavu, arbitrarno lišavanje slobode te ugroze za transrodne osobe te tražeći pomoć i zaštitu ljudskih prava naših građana, stoji u priopćenju.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto:  HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu