radar

Hrvatska i međunarodna riječ radar je skraćenica od engleskog izraza “RAdio Detection And Ranging” (uređaj za otkrivanje objekata na zemlji, moru i u zraku pomoću radio valova). Taj uređaj imao je ključnu ulogu pri zračnom i pomorskom prometu jer pomaže letjelicama i plovilima orijentirati se i sigurno stići do cilja, pogotovo na velikim udaljenostima.

Radar je 1934. izumio britanski inženjer Robert Morris Page, da bi njegov izum otkupio i patentirao drugi britanski inovator, Robert Watson – Watt, koji ga je prvi puta javno upotrijebio na današnji dan 1935. godine. Iako tada naizgled nije činio gotovo ništa osim što se okretao i pravio zastrašujuću buku (što je izazvalo negativne reakcije prisutnih), dugoročno se pokazalo da je upravo izum radara transformirao britansko zrakoplovstvo, koje je u tom trenutku miljama zaostajalo za njemačkim i američkim, i pretvorio Ujedinjeno Kraljevstvo u gospodara europskog neba, što je posebno došlo do izražaja u Drugome Svjetskom ratu i pobjedama RAF-a (Britanskog Ratnog Zrakoplovstva) nad njemačkim Luftwaffeom, što je spasilo Veliku Britaniju od poraza. Kasnije se radar počeo upotrebljavati kao signalizator brodovima, koji su primajući radiovalove znali kuda smiju, a kuda ne smiju ili ne bi trebali ploviti.

Radar je također važan kao prijenosnik i primatelj radiovalova (što je krajem 30-ih godina 20. stoljeća pokrenulo prvi svjetski masovni medij – radio), te je sve do početka 90-ih bio ključni dio avionskog prometa. Napredak zračnoga prometa, međutim, doveo je do takozvane stealth tehnologije, koja omogućuje zrakoplovima da budu doslovno nevidljivi radaru, čime je ovaj vrlo koristan i široko upotrebljavani izum ipak istisnut sa svoje prvotne i najvažnije baze.

Autor: Juraj Njegovan pl. Balen
Foto: Vimeo/screenshot