profesor ivan lovrinović kune krediti hnb banke

Saborski zastupnik prof. dr. Ivan Lovrinović na svom se Facebooku obrušio na bivše ministre financija te pokušaj njihovog opravdavanja enormnog inozemnog zaduživanja Hrvatske. Objavu prenosimo u cijelosti:

“ZAŠTO NAS I DALJE ZADUŽUJU U INOZEMSTVU?

Danas je u medijima osvanula vijest da je hrvatski vanjski dug dostigao 108% BDP-a, odnosno oko 47 mlrd eura.

Bivši ministar financija je to komentirao ovako:”To je bitno za stabilnost države. Znate da smo se jeftinije zaduživali nego kada smo imali investicijski rejting i ta je protočnost, da se možete zadužiti, dobra i daje mir ministru financija da bude fleksibilan. Vidjeli ste da su poslovne banke prošle godine rekle da ne mogu više financirati ne samo državu, već i javna poduzeća”. Ono što je šokantno jest izjava Lalovca da je inozemno zaduživanje nužno za stabilnost!

Također bivši ministar financija Ivan Šuker izjavio je istom prigodom: “Jedino sa strukturnim reformama možete promijeniti prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna, jer niti hrvatski građani niti hrvatsko gospodarstvo ne može više izdržati novo porezno opterećenje. I tko toga nije svjestan neće imati nikakve rezultate, a mislim da je Vlada Hvatske toga itekako svjesna.” Šuker je također naglasio da se “aktiviranjem” (čitaj prodajom) državne imovine treba rješavati ovaj problem uz strukturne reforme koje nije opisao. Stranačka struktura inozemnog duga izgleda otprilike ovako: od 47 mlrd eura vanjskog duga HDZ je “proizveo” oko 40 a SDP oko 7 mlrd. Kada je završavala Tuđmanova era hrvatski vanjski dug je iznosio oko 10 mlrd dolara od čega smo oko polovicu naslijedili iz bivše YU. Nakon Tuđmana otkriveno je da su strani krediti prava stvar!

Kao što vidite o vanjskom dugu najviše govore upravo oni koji su ga i stvarali.

Ostaje jedno dječje pitanje: Zašto ste se toliko zaduživali u inozemstvu kada smo imali i imamo toliku devizni štednju i kada smo najveći dio domaćih potreba mogli financirati domaćom valutom?”

Izvor: Sloboda.hr