udruga franak živi zid

Članovi i suradnici Udruge Franak sklopili su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore sa strankama Živi zid i Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića.

Na takav korak odlučili su se prije svega zbog toga što se vlast u zadnjih pola godine pokazala potpuno neefikasnom u rješenju čitavog niza problema koji su posljedica nezakonita poslovanja banaka. Ukoliko budu izabrani za zastupnike u Hrvatskome saboru nastavit će se, kako tvrde, direktno boriti i zalagati za sve ono za što su se zalagali kroz aktivizam u Udruzi Franak, a prije svega će nastojati da se provede:

1. Obeštećenje dužnika oštećenih u konverziji CHF kredita uslijed primijenjenih nezakonitih kamata i kamatnih marži iz istovrsnih euro kredita

2. Zakonsko nedvojbeno utvrđivanje zastare za potraživanja utemeljena na presudama u kolektivnim sudskim sporovima.

3. Zakonsko sprječavanje ovrha nekretnina u veličini nužnoga stambenog prostora te zakonski dvogodišnji moratorij na nekretnine od dana uvjeta za ovrhu.

4. Zakonska regulativa za određivanje fiksnih kamatnih marži u svim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom u kojima marže nisu ugovorene.

5. Otklanjanje bankarskih prijetnji arbitražnim i sudskim postupcima zbog provedene konverzije CHF kredita

6. Prekršajni progon banaka zbog neugovaranja fiksnih kamatnih marži.

7. Uklanjanje postojećih i prevencija potencijalnih budućih nezakonitih postupanja u području bankarskog poslovanja

8. Donošenje Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju (po hitnoj proceduri) radi usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije i bolje zaštite potrošača u stambenom kreditiranju – prije svega, reduciranje kamatnog i valutnog rizika te strože definiranje naknada

9. Izmjene Zakona o HNB-u radi omogućavanja revizije HNB-a te radi povećanja transparentnosti u poslovanju kreditnih institucija i njihovoj superviziji.

“Profesor Lovrinović svojim je autoritetom stao na stranu CHF dužnika još na početku borbe, i ostao je uz Udrugu Franak sve do danas. Živi zid također je konstantno podržavao borbu Udruge Franak te je sudjelovao i na velikom prosvjedu. Ta koalicija za izbore prirodna je, a cilj je raditi za društvo, za interese građana Republike Hrvatske, za njihov bolji standard i veću pravnu sigurnost. Programski temelji koalicije bit će pripremljeni i objavljeni tijekom izborne kampanje”, poručila je Udruga Franak.

I Živi zid objavio je kako su dovršili posljednji krug pregovora s koalicijskim partnerima – Udrugom Franak te strankama Promijenimo Hrvatsku profesora Ivana Lovrinovića i Akcijom mladih. “Moguće je da ćemo naknadno u koaliciju uvrstiti i neke manje stranke te istaknute pojedince. Čvrsto vjerujemo da će nam postignuti dogovor omogućiti znatan broj zastupnika u sljedećem mandatu Sabora, a samim time i daleko veći utjecaj na političkoj sceni nego što je bio do sada. Kampanja upravo počinje, radit ćemo svakodnevno sve do 11. rujna”, poručuju iz Živog zida.

Izvor: Sloboda.hr
Foto: cropix