ivan lovrinović rba zadruga

Prof. dr. Ivan Lovrinović na svom je Facebooku otkrio pojedine detalje još jedne u nizu kreditnih prijevara hrvatskih korisnika kredita od strane stranih štedionica. Lovrinovićev tekst prenosimo u cijelosti:

“STRANE ŠTEDIONICE NAPRAVILE ŠTETU RAVNU SLUČAJU FRANAK

Po procjenama riječ je o skoro 80 milijardi kuna kredita koje su austrijske štedno-kreditne zadruge (RBA) od 2003.g. do danas odobrile građanima Hrvatske. Isplata kredita odvijala se na dva načina: odlaskom u Austriju ili isplatom iz torbe na licu mjesta zastupnika tih štedionica.

To su nam jučer na sastanku u Saboru objašnjavali predstavnici udruge oštečenika RBA štedno-kreditnih zadruga Nenad Koljaja, Nada Landeka i Boris Hleb. Neovlašteni zastupnici su građane “navlačili” jednostavnom procedurom i nisu komplicirali sa ocjenom kreditne sposobnosti kao što to rade banke. Uz to je i kamatna stopa bila na početku niža oko 1%. No nakon nekoliko mjeseci ona se stalno podizala i započeo bi proces kamatarenja koji vodi u dužničko ropstvo. Štedionice su kao zalog za kredite uzimali hipoteke. Što je u svemu ovome čudno i neprihvatljivo?

Zakazale su sve državne institucije a najviše Hrvatska narodna banka. Bez odobrenja HNB-a nitko ne smije na teritoriju Hrvatske davati kredite bilo kome. To nije smjelo dopustiti niti Ministarstvo financija jer su oni radili a da državi nisu plačali porez niti bili registrirani. Zakazala je i policija jer su zastupnici štedionica švrljali po nekretninama; snimali i mjerili…

Položaj žrtava RBA štedno-kreditnih zadruga je skoro isti kao i onih u slučaju Franak. Oni doduše nisu izloženi valutnom riziku ali lihvarski rast kamata im pretvara u roblje. Država je to sve gledala (ili nije htjela gledati) a sada je lančano u ovom problemu njenih oko 150 tisuća građana.

Obijali su oni vrata svih institucija i svi su ih upućivali drugima, i tako u krug. Mnogi su njihovu muku iskoristili u političke svrhe.

Oni sada imaju prijedlog izmjena zakona koje bi trebale riješiti njihovu agoniju.Što je najgore nad njima se provode ovrhe uz pomoć institucija hrvatske države, a prisutna je neujednaćena sudska praksa. Dakle, nered u pravom smislu riječi!

Podržat ću ih u tome kao i svi zastupnici Mosta. Nadam se da će to podržati i svi ostali zastupnici u Saboru.

Krajnje je vrijeme da se uvede red u ovoj zemlji. O tome se mora očitovati i HNB kao najodgovornija institucija u ovom slučaju, koja je uz slučaj Franak dopustila i ovaj nered.”

Izvor: Sloboda.hr