Hrvatsku politiku ovih je dana obilježio još jedan razdor jer je Hrvatska stranka prava (HSP) odlučila odustati od potencijalne koalicije s Domovinskim pokretom. Ovaj značajan razvoj događaja razotkriva duboko ukorijenjene razlike unutar desnog političkog spektra u Hrvatskoj. Podjela je prvenstveno proizašla iz neslaganja oko izbornih lista, a dodatno je pogoršana incidentima vezanim uz Domovinski pokret.

Jedan od početnih čimbenika koji je doveo do odbijanja koalicije bila je nesloga oko plasmana na izbornim listama. Raspodjela mandata na ovim listama osjetljivo je pitanje u hrvatskoj politici, a stranke se često sukobljavaju oko raspodjele tih pozicija. Takvi sporovi mogu brzo pokvariti odnose i stvoriti nepremostivu prepreku suradnji.

DP je u pregovore s HSP-om ušao nakon što su Most i Hrvatski suverenisti odlučili ne surađivati s Domovinskim pokretom. Njihovo se odbijanje temeljilo na nekorektnim ponašanjem DP-a. Ovo neslaganje otkriva duboke podjele na desnici. Tumačenje političke korektnosti i retorike odigrali su ključnu ulogu u ovom sukobu, uzrokujući prekid komunikacije i jedinstva među desnim političkim subjektima.
Jedna od točaka prijepora bili su konstantni napadi urednika Bujice i neslužbenog glasnogovornika Domovinskog pokreta, Velimira Bujanca na stranke od centra na desno. Ovaj je incident eskalirao napetosti i iznio pitanja nasilja i agresije u prvi plan političke arene. Nasilju nema mjesta u demokratskoj političkoj sceni, a ovim događajima ozbiljno je narušen kredibilitet i profesionalnost Domovinskog pokreta.

Nakon ovih događaja, i Domovinski pokret (DP) na čelu s Ivanom Penavom ostao je bez relevantnih partnera za parlamentarne izbore koji slijede. Ova odluka značila je daljnju fragmentaciju unutar desnog političkog spektra, ostavljajući Ivana Penavu i Maria Radića, čelnike DP-a, izglednim za samostalan nastup na predstojećim izborima.

Odbijanje koalicije HSP-a i Domovinskog pokreta možda je odraz želje HSP-a da se distancira od kontroverzi i podjela oko Domovinskog pokreta.

Dugoročno, odbijanje ove koalicije može imati značajne reperkusije za desnu političku opciju u Republici Hrvatskoj. Stranke desnice često su se borile da predstave ujedinjenu frontu, međutim do toga zasad nije došlo. Za takav scenarij ovoga put kao glavni krivac nameće se Domovinski pokret i njegovo vodstvo.

Koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista ostaje jedini relevantan blok od centra na desno

Zaključno, HSP-ovo odbijanje koalicije s Domovinskim pokretom naglašava stalne izazove unutar desne politike u Hrvatskoj. Budućnost Domovinskog pokreta u Hrvatskoj ostaje neizvjesna. Da bi postale održiva alternativa u hrvatskoj politici, stranke desnice moraju pronaći zajednički jezik, ostaviti po strani svoje razlike i predstaviti kohezivnu i uvjerljivu viziju budućnosti zemlje, te se zbog svih navedenih čimbenika blok Mosta i Hrvatskih suverenista, nameće kao jedina relevantna opcija od centra na desno na predstojećim izborima.

Izvor: Sloboda.hr

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/es