kolinda, sad, trumpFoto: fah

Razlog putovanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD brojni su susreti s američkim političarima koji bi mogli biti utjecajni u novoj administraciji Donalda Trumpa.

Grabar-Kitarović se među ostalima sastala i s Jamesom Mattisom koji se spominje kao budući ministar obrane, ali i s još nekoliko političara koji bi mogli igrati važnu ulogu u novom timu američkog predsjednika. Istovremeno šutnja na Pantovčaku o odlasku Grabar-Kitarović i njene šefice kabineta u New York i Washington rezultat je američke odluke da se ne objavljuju detalji o razgovorima mogućih budućih dužnosnika američke vlade sa stranim državnicima, prenosi Jutarnji.hr.

Ovaj list saznaje da je još nekoliko predsjednika trenutačno u Americi, gdje imaju razgovore s američkim političarima. Istovremeno, uoči inauguracije predsjednika Trumpa njegovim je suradnicima preporučeno da izbjegavaju susrete sa stranim predstavnicima.

“Gotovo da nema zemlje koja nije pokušala doći u kontakt s ljudima koji će uskoro biti na američkoj sceni. Kako je istovremeno i preporuka da se takvi susreti i kontakti izbjegavaju, onda javnost na kapaljku saznaje detalje”, rečeno je Jutarnjem iz diplomatskih izvora.

Grabar-Kitarović sastala se tijekom šestodnevnog posjeta Americi s političarima koje poznaje otprije, a neki od njih se spominju i kao ljudi od posebnog Trumpova povjerenja.

“Dva su posebna razloga zbog čega je hrvatskoj predsjednici bilo stalo razgovarati s ljudima koji će voditi novu američku politiku. Prije svega da se dalje učvrste odnosi Hrvatske i SAD-a, ali i da se izrazi hrvatski stav i želja da Amerika bude više prisutna u događajima na jugoistoku Europe”, rekao je istaknuti diplomat.

Ne zna se gdje je provela provela Novu godinu niti jesu li postojali telefonski kontakti i sa samim Trumpom koji je ovih dana bio na Floridi.

“Zanimanja stranih državnika za promjene u Bijeloj kući su razumljive i ovih je dana bezbroj neslužbenih razgovora koji se vode na svim razinama usprkos preporuci da se oni izbjegavaju. Amerika i Hrvatska imaju izuzetno dobre partnerske i prijateljske odnose, a u Washingtonu cijene vašu predsjednicu, što je sigurno bio i preduvjet da se nađe s onima koji bi mogli biti važni i u Trumpovu timu”, rečeno je Jutarnjem listu.

Ovaj tjedan trebalo bi se znati i ime novog hrvatskog veleposlanika u Americi koji će zamijeniti Joška Para kojem je istekao mandat.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr