hasanbegović pravobraniteljica za djecu

Nakon što je ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović uputio pismo pravobraniteljici za djecu, doc. dr. sc. Ivani Milas Klarić s apelom protiv govora mržnje u članku „Od raspusta do kampanje” Zrinke Vrabec Mojzeš, objavljenom u tjedniku Nacional, br. 951 od 19. srpnja 2016., na str. 8.-9, stigao je i odgovor.

Odgovor pravobraniteljice donosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine Hasanbegoviću,

U vezi s Vašom prijavom zbog povrede prava i interesa Vaših sinova u članku Zrinke Vrabec Mojzeš pod naslovom „Od raspusta do kampanje“, objavljenom u tjedniku „Nacional“ od 19. srpnja 2016., kao i pozivom za postupanje pravobraniteljice, odgovaramo sljedeće.

U području zaštite prava djece u medijima pravobraniteljica za djecu svojim djelovanjem na općoj razini nastoji utjecati kako bi se u medijima zaštitilo pravo na privatnost sve djece, neovisno o tome tko su im roditelji, u svim situacijama, a osobito prilikom izvještavanja u negativnom kontekstu. Stoga pravobraniteljica u brojnim prilikama poziva medije da s osobitim oprezom izvješćuju o događanjima u koje su uključena djeca te upozorava novinare i urednike da su dužni voditi brigu o zaštiti najboljeg interesa svakog djeteta o kojem izvješćuju.

Pravobraniteljica prati i pojedinačne slučajeve povreda prava djece u medijima, na temelju zaprimljenih prijava informira roditelje ili skrbnike djece o mogućnostima zaštite prava djeteta koje su im na raspolaganju, te prati kako institucije koje su dužne reagirati u takvim slučajevima ostvaruju zaštitu prava djece. Iznimno, u pojedinim specifičnim slučajevima i pri naročito teškim povredama prava djece u medijima, a osobito onda kad roditelji nisu u mogućnosti zaštititi dijete ili sami ugrožavaju djetetovu dobrobit izlažući njegovu intimu u medijima, pravobraniteljica izravno upozorava urednika i nakladnika medija te, ovisno o situaciji, obavještava policiju, državno odvjetništvo ili centar za socijalnu skrb o ugrožavanju djetetove dobrobiti i potrebi zaštite djeteta.

Procjenjujemo da bi u slučaju navedene objave u „Nacionalu“ mogla biti povrijeđena prava i interesi Vaše djece, koju autorica članka spominje u negativnom kontekstu. Ne možemo potvrditi da dio teksta koji se odnosi na djecu sadrži govor mržnje, ali izneseni opis („…nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji – ženom i djecom koja također marljivo žvaču. Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje…“) može biti za njih uvredljiv i omalovažavajući. Osim što je time povrijeđeno pravo djece prema Konvenciji o pravima djeteta, moguće je i da je prekršen članak 7. Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, u kojem se navodi da se maloljetnike ne smije po bilo kojoj osnovi vrijeđati ili omalovažavati.

Pravobraniteljica za djecu u više je navrata i javno upozoravala medije da sva djeca, uključujući i djecu javno poznatih i eksponiranih osoba, imaju pravo da ih se ostavi na miru i da ih se ne izlaže u medijima te je apelirala na novinare i urednike da poštuju privatnost djece i ne uključuju ih u vijesti o njihovim roditeljima. Ne dovodimo u pitanje pravo novinara da kritički procjenjuju djelovanje i izjave javnih osoba, ali je neprihvatljivo u sklopu takvih kritičkih osvrta davati negativne komentare o njihovoj djeci.

Pretpostavljamo da su Vam poznati koraci koje u zaštiti prava svoje djece možete poduzeti prema Zakonu o medijima, od zahtjeva za objavom isprike do pokretanja privatne tužbe. Također preporučujemo da podnesete prijavu Vijeću za elektroničke medije i Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva zbog povrede prava i interesa Vaše malodobne djece u navedenom članku objavljenom u tjedniku „Nacional“.

S poštovanjem,

Pravobraniteljica za djecu

Doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić”

Podsjetimo, ministar Hasanbegović od pravobraniteljice je zatražio da poduzme nužne korake u zaštiti njegove djece od vrijeđanja i omalovažavanja, te obezvrjeđivanja njihova dostojanstva.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr
Foto: fah