unija plaća, generacija obnove, jobbik, frano čirko, istvan szavay, karlovac, wage union,

U srijedu 11. listopada 2017. s početkom u 18 sati u Knjižnici za mlade u Karlovcu (Banjavčićeva 8) održat će se predstavljanje Europske građanske inicijative “Unija plaća” (eng. “Wage Union”) pod naslovom “Unija plaća kao odgovor na odlazak mladih”.

Inicijativu će predstaviti Frano Čirko, predsjednik mlade političke stranke Generacije obnove i predstavnik inicijative u Hrvatskoj te István Szávay, parlamentarni zastupnik mađarske stranke Jobbik i potpredsjednik hrvatsko-mađarske međuparlamentarne skupine prijateljstva. Predstavljanje će moderirati Ivan Krajcar, predstavnik Generacije obnove u Karlovcu.

Ovo predstavljanje je jedno u nizu aktivnosti Europske građanske inicijative „Unija plaća“ koja je 22. rujna službeno predstavljena u Zagrebu. Pod sloganom „Jednake plaće za jednaki rad“, ova inicijativa ima za cilj u razdoblju od godinu dana prikupiti milijun potpisa građana EU, nakon čega su institucije EU obvezne pokrenuti raspravu i predložiti mjere po pitanju nejednakosti plaća između zemalja zapadne i srednjo-istočne Europe. Inicijativu su utemeljili predstavnici političkih stranaka, sindikata i nevladinih organizacija iz 8 zemalja (Estonija, Latvija, Poljska, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska), a u svibnju je registrirana od strane Europske komisije. Više informacija o ovoj inicijativi možete dobiti na službenim mrežnim stranicama inicijative www.unijaplaca.eu i www.wageunion.eu.

U Karlovcu će inicijativa biti predstavljena u kontekstu masovnog odlaska mladih iz zemalja srednjo-istočne Europe, čiji glavni uzročnik jest upravo ekonomska nejednakost u Europi. Osnivači inicijative su upravo odlazak mladih definirali kao glavni problem zemalja srednjo-istočne Europe te “Uniju plaća” ponudili kao odgovor i rješenje za taj problem.

Iz Generacija obnove pozivaju sve zainteresirane da 11. listopada dođu u Knjižnicu za mlade u Karlovcu.

Izvor: Sloboda.hr