Karlovačkom se području približava vodni val s gornjeg toka rijeke Kupe u Gorskom Kotaru, gdje su ponegdje još u petak uvedene mjere izvanrednog stanja, a karlovački Stožer Civilne zaštite počeo je pripreme za redovite mjere obrane od poplava i pozvao građane na oprez.

Kupa u Karlovcu narasla je u posljednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, u petak u 19 sati Kupa je mjerila 381 centimetar, jutros u 8 sati 655, a u 9 sati 665 centimetara.

Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca je u subotu u jutro u koordinaciji s Hrvatskim vodama odlučio poduzeti pripreme za redovite mjere obrane od poplave, te su se operativne snage Civilne zaštite, zajedno s vatrogascima, angažirale na punjenju dodatnih broja vreća s pijeskom koje će se podijeliti mjesnim odborima koji su izravno izloženi povećanom vodostaju rijeka.

Tijekom dana postavit će se vodene barijere na prometnicu D 36 uz Kupu u Koritinji i uz nasip u predgrađu Brodarci, sve u koordinaciji s Hrvatskim vodama.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić poručio je građanima kako je važno da prate izvješća jer je vrlo vjerojatno da će doći do prekida prometa na pojedinim cestama.

Vrhunac u nedjelju oko 21 sat

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima Službe za hidrološke studije, analize i prognoze DHMZ takav će se izraženiji porast vodostaja rijeke u Karlovcu nastaviti, prijeći razinu redovnih mjera obrane od poplava (750 centimetara), a vrhunac se očekuje u nedjelju oko 21 sat s vodostajem od 784 centimetra.

Iako do izlijevanja rijeka u Karlovcu do sada nije došlo, problema ima, kiša, ponegdje i s izraženijim pljuskovima uzrokovala je bujične i urbane poplave, a dodatni je problem što su u Karlovcu na mnogo mjesta iskopi za gradnju mreže kanalizacijske odvodnje i za rekonstrukciju vrelovoda.  

S tim u vezi gradonačelnik Mandić posebno je pozvao građane na oprez u kretanju gradom, kaže da su na terenu tvrtke Vodovod i kanalizacija i Toplana, zajedno s izvođačima radova te da kontroliraju gradilišta.

“Iskopi su puni vodom, ponegdje je došlo do manjih urušavanja iskopa, pa je potreban dodatni oprez građana”, poručio je Mandić.

Prema meteorološkoj prognozi od sutra se očekuje postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika.

Izvor: HINA

foto: Katarina Brečić/N1