Na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić podnijet će u utorak  izvješća o stanju sudbene vlasti za 2020. i 2021. godinu koja je na vrh dnevnog reda ‘pogurala’ oporba prikupljanjem potpisa kako bi se raspravili u roku od tjedan dana.

S obzirom na to da se izvješća na saborskom dnevnom redu ‘kisele’ još od svibnja 2021. godine, kada je uvršteno ono za 2020. godinu, te od travnja 2022. za 2021. godinu, oporba je u petak prikupila 30 potpisa kako bi se raspravila u roku od tjedan dana. Nakon rasprave na Odboru u utorak, Sabor će o Dobronićevim izvješćima na plenarnoj sjednici raspravljati u četvrtak.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) potvrdio nam je da će na sjednici tijela koje vodi izvješća ‘braniti’ predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, a očekuje se da će oporba, uz informacije o stanju sudbene vlasti, inzistirati i na raspravama o brojnim aferama kojima se bavi pravosuđe.

Među temama o kojima se može očekivati rasprava je i premijerova najava o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku zbog curenja informacija iz istraga, o čemu se Dobronić već javno nepovoljno izjasnio. Naime, Dobronić je u nedavnom intervjuu N1 televiziji izjavio da se važan, temeljni zakon poput Zakona o kaznenom postupku ne smije mijenjati zbog dva slučaja koja se nisu svidjela vladajućoj garnituri.

Uz tu problematiku, oporbenjaci s Dobronićem, uz ostalo, posebno žele razgovarati i o pravosudnom aspektu slučaja ‘franak’.

Na oba Dobronićeva izvješća Vlada je dala pozitivno mišljenje i predložila Saboru da ih prihvati.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: Vrhovni sud