Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček upozorio je u srijedu na drastično poskupljenje vode u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozvavši premijera i ministra gospodarstva da reagiraju isto kao što su to učinili zbog najave povećanja cijene vode u Gradu Zagrebu.

“Od 1. veljače došlo je do poskupljenja vode u Vinkovcima, gradu Otoku te 15 općina Vukovarsko-srijemske županije koje pokriva vinkovački vodovod i kanalizacija u ukupnom iznosu od 30 posto”, rekao je Pavliček u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora. To obuhvaća, pojasnio je, više od 65 posto svih žitelja te županije. 

Uspoređujući račune za vodu iz Vinkovaca i Zagreba kazao je da onaj iz Vinkovaca na deset kubika vode iznosi 29 eura sa svim davanjima (2,9 eura po kubiku), a u Zagrebu je račun za sedam kubika vode 16,7 eura (2,3 eura po kubiku). Pavliček je upozorio kako to pokazuje da je za 60 centi skuplja voda u Vukovarsko-srijemskoj županiji nego u Zagrebu u kojem je najviša prosječna neto plaća. Pri tome, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je neto plaća za 14 posto niža od prosjeka zemlja te čak za 35 posto od Grada Zagreba.

“Ali ovdje nisam čuo premijera Andreja Plenkovića, nisam čuo ministra Davora Filipovića da proziva aktualnu gradsku vlast i gradonačelnika Vinkovaca zbog drastičnog poskupljenja cijene vode. Ipak se radi o stranačkim kolegama, pa nije red da diramo svoje”, rekao je Pavliček i pozvao ih da svojim autoritetom ‘prisile’ Skupštinu društva da smanji cijene vode.  

Osvrćući se na aktualnu zagrebačku vlast Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) rekao je da smo postali svjedoci neuspjelog eksperimenta s gospodarenjem otpadom gdje Zagrepčani prikupljaju smeće u tzv. plastične ekološke vrećice koje se poslije zakopavaju na Jakuševac.

Pritom povećane troškove neuspješnog vođenja grada i Holdinga se povećanjem cijena prebacuje na ‘leđa’ građana. Klasić je upozorio i da su već na prvoj stepenici izbora Uprave i direktora Zagrebačkog holdinga postali svjedoci stranačkog kadroviranja, ali ovaj put u režiji stranke Možemo i SDP-a.

Mostov Zvonimir Troskot upozorio je na zagađenje Mrežnice kod Duge Rese zbog ispuštanja kanalizacije iz vikendica, dok građani plaćaju naknadu kako bi sa tom zagađenom vodom zalijevali okućnice i voćke i sl. Podsjetio je da je karlovački gradonačelnik još 2021. godine upozoren da se velike zagađene  vode ispuštaju u Mrežnicu koja se poslije ulijeva u Koranu blizu vodocrpilišta blizu Turnja. Zapitao se i gdje su uložena sredstva kojima se mogla napraviti brana na Kupi da se voda preusmjerava u kanal kako se Karlovac ne bi potapao za vrijeme poplava.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu