kolinda predsjednica izboriFoto: HRT

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je u obraćanju javnosti iz Ureda predsjednice na Pantovčaku čestitala svim izabranim zastupnicima u Hrvatski Sabor.

“Posebnu čestitku upućujem Andreju Plenkoviću i HDZ-u te njihovim partnerima kao relativnim pobjednicima parlamentarnih izbora”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je istaknula da je pozitivno što je predizborna kampanja najvećim dijelom bila usmjerena na egzistencijalna pitanja, no dodala je da je slabiji odaziv upozorenje svima. ‘Svi političari moraju odgovornije obnašati svoju dužnost’, rekla je.

Uoči konzultacija koje će prethoditi sastavljanju nove Vlade, predsjednica je poslala odlučnu poruku svim političkim akterima.

“Neću dopustiti odugovlačenje i ultimatume koji iritiraju hrvatsku javnost te koji nisu put ka izgradnji povjerenja’, rekla je Grabar-Kitarović. ‘Hrvatska nema vremena za politička nadmudrivanja, već nam je potrebno odlučno vodstvo okrenuto budućnosti. Treba nam stabilnost koja će osigurati gospodarski rast.”

Predsjednica je rekla da vjeruje da će dokaz o prikupljenoj natpolovičnoj većini potpisa zastupnika dobiti uskoro te da će se Sabor konstituirati, a Vlada imenovati u zakonskom roku.

“Hrvatska nema vremena za gubljenje”, izjavila je predsjednica.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list