krunoslavprates_deutschewelle625

Krunoslav Prates u Münchenu je 2008. osuđen na doživotni zatvor zbog sudioništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića, a njegov nekadašnji šef, Josip Perković, izručen je Njemačkoj i čeka suđenje. O njihovoj ulozi u slučaju Đureković, samo za Deutsche Welle, progovorio je Krunoslav Prates.

Deutsche Welle razgovarao je s njim u zatvoru na jugu Njemačke, u kojem trenutno služi kaznu. Na zahtjev njemačkih pravosudnih organa, Pratesovo lice nije se smjelo prikazati, a njegov glas morao je biti promijenjen.

Prates je u intervjuu ispričao kako je tijekom njegova boravka u Njemačkoj prvi put došlo do kontakta s jugoslavenskom tajnom službom 1975. godine. “Angažirao me gospodin Perković. Moj zadatak je bio da ga izvještavam o događajima u emigraciji,” rekao je Prates. S Perkovićem se često čuo, uvijek kratko, a sastajali su se jednom do dva puta godišnje. Na pitanje zna li tko je ubio Stjepana Đurekovića, odgovara da pretpostavlja da ga je ubila Udba. No, za priču da iza toga stoji Mika Špiljak kaže da je apsurdna.

Sud u Münchenu je utvrdio da je Prates upravo Perkoviću predao ključeve garaže koju je Đureković koristio kao tiskaru, a Perković je, kako stoji u presudi iz 2008. kojom je Prates osuđen na doživotni zatvor, ključeve predao nepoznatim osobama koje su Đurekovića 28. lipnja 1983. dočekale u garaži te su ga usmrtile. Đureković je ubijen u garaži u bavarskome mjestu Wolfsrathausenu.

Prates za Deutsche Welle opisuje kako je on pronašao Đurekovićevo mrtvo tijelo. “Otvorio sam (vrata) samo dopola i vidio sam njegove noge i krv. Krv je već bila potpuno crna, gotovo crna, odmah se vidi da je stara krv. I njegove noge. On je uvijek nosio nekakve smeđe hlače, tako da mi je odmah bilo jasno. Povirio sam iza vrata i vidio krv. Bilo mi je upravo zlo”, Pratesova je verzija događaja.

Na suđenju Perkoviću, Prates očekuje da “ako bude sve po ovome što imam, ako mu se sudi prema mojoj presudi, bit će oslobođen. Imam sve dokaze da to nije bilo tako i da je i sam sudac jako puno stvari krivotvorio i da je presuda vrlo loša i da je to jedan apsurd”, kaže te dodaje da se osjeća nepravedno osuđenim i najavljuje borbu za obnovu postupka. “Osjećam se žrtvom njemačkoga pravosuđa. Želim obnoviti postupak, prikupio sam sve dokaze, samo što je u Njemačkoj jedna od najtežih stvari obnoviti postupak. Nije dovoljno da imate dokaz, nego je jako jako teško uspjeti u tome”, tvrdi Prates.

Također, u potpunosti odbacuje Sindičićev iskaz u kojem ga je optužio za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića, a na temelju kojega je uglavnom sud u Münchenu donio presudu.

Intervju možete pogledati OVDJE.

Autor: F.Č./HRT/DW
Foto: DW