general

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak, na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu, kazao je kako “nema novca” koji od njega traži tajništvo Suda na ime troškova obrane, prenosi HRT.

Tajništvo Haškoga suda je naime 20. siječnja 2014. zatražilo da Praljak vrati 2,8 milijuna eura sudu na ime troškova koje je ICTY isplatio za njegovu obranu.

Praljak je rekao kako je riječ o “besprizornoj kampanji tajništva s nevjerojatnom količinom laži” te da je cijeli postupak koji se u povodu troškova njegove obrane vodi nepravedan jer se ne uzimaju u obzir njegovi argumenti.

Tajništvo ICTY-ja u kolovozu 2012. objavilo je da je višegodišnjom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane, dok je Praljak odgovorio da ne raspolaže dostatnim sredstvima.

Haški je sud u svibnju prošle godine šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u sklopu udruženog zločinačkog pothvata. Bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Autor: F. Č.
Izvor: HRT
Foto: Jabuka.tv