RATNI zločinac Duško Suvara zvani Hans, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja i nečovječnog postupanja na području Glamoča 1992. godine, predao se u ponedjeljak ujutro u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Banjoj Luci. Odatle će biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne u državni zatvor u Istočno Sarajevo, javlja Klix.

Nakon što je ranije pred Sudom BiH osuđen zbog zločina protiv civilnog stanovništva i od ožujka se nalazio u bijegu, Suvara se predao i bit će upućen na izdržavanje kazne, potvrdili su za Detektor njegov odvjetnik Slobodan Perić i iz SIPA-e. Perić kaže kako se Suvara trebao javiti na izdržavanje kazne 27. prosinca prošle godine.

Nakon što to nije uradio, Državni sud je u ožujku ove godine za njim raspisao međunarodnu tjeralicu, podsjeća Perić, koji je tada rekao da mu se Suvara javio iz Turske.

“Njemu je ranije izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora i morala mu je biti izrečena jedinstvena kazna zatvora. Ovu kaznu je on već izdržao. To je bio razlog zašto se skrivao, odnosno sedam mjeseci nije htio ići na izdržavanje kazne, nadajući se da će Ustavni sud BiH, odnosno Vrhovni sud Republike Srpske odlučiti o njegovoj apelaciji, odnosno zahtjevu”, navodi Perić.

Suvara je, presudom Suda BiH od 27. svibnja prošle godine, proglašen krivim da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), u svibnju i lipnju 1992. silovao dvije ženske osobe bošnjačke nacionalnosti na području Glamoča.

Tjeralice za 12 osoba

Ovu presudu potvrdilo je Apelaciono odjeljenje Suda BiH, nakon što je kao neosnovane odbilo žalbe Tužiteljstva BiH i branitelja optuženog izjavljene protiv prvostupanjske presude. Iz Suda BiH su ranije istakli da su, pored Suvare, tjeralice raspisane za 12 pravomoćno osuđenih jer se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Među njima su Novak Đukić – osuđen za zločin na tuzlanskoj Kapiji, Boško Lukić – osuđen za zločine u Ključu, Miroslav Duka – osuđen zbog zločina u Bileći, Mićo Jurišić – osuđen za zločine na području Prijedora, Momir Savić – osuđen za zločine u Višegradu, kao i Mirko Todorović – osuđen za zločine u Bratuncu.

Uz njih, tjeralice su raspisane za Ilijom Jurićem i Jozom Đojićem, koji su u odvojenim predmetima osuđeni zbog zločina u Odžaku, Draganom Marjanovićem, osuđenim za zločine u Tesliću, te Dragomirom Kezunovićem, kojem je Apelacioni sud u Beogradu smanjio kaznu Suda BiH sa 14 na pet godina zatvora, Simo Stuparom, osuđenim za zločine u Vlasenici, te Sakibom Mahmuljinom, osuđenim za zločine u Zavidovićima. U BiH su, prema podacima iz siječnja, aktivne 172 tjeralice protiv nedostupnih za ratne zločine.

Izvor: Sloboda.hr/Klix.ba