detalj_sa_sjednice-2-2

Iako je Hrvatsko vijeće obrane bilo izraz legalnog i legitimnog oblika organiziranja hrvatskog naroda u BiH u proteklome ratu, jedna od tri legalne vojne formacije u BiH, mnogi mu legalitet osporavaju i danas. Čak i usprkos činjenici da je upravo HVO prvi stao u obranu BiH, pružajući otpor srpskom agresoru dok su bošnjački politički čelnici tvrdili da agresija na BiH, konkretno napad na selo Ravno, nije njihov rat. Da je u nekim sredinama ugled i čast HVO-a i danas teško pa i čak i opasno braniti, uvjerio se jučer Miroslav Zelić, vijećnik HDZ-a BiH u Općinskom vijeću Bugojna. Prilikom pokušaja obrane časti i ugleda HVO-a Zeliću, kao i cjelokupnom hrvatskom puku Bugojna, likvidacijom je otvoreno zaprijetio Elvis Tukar, vijećnik SDP-a, inače sestrić federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza.

Počelo kao šala

Sve je počelo šalama i pošalicama Ilhana Bušatlića, vijećnika Nezavisne liste. On je u obraćanju vijećnicima, u kontekstu rasprave o humanitarnoj pomoći, uz ostalo, izjavio: “Nek’ nikog ne stigne ona narodna, dabogda ga Merhamet hranio, a HVO branio”. Na to je reagirao Miroslav Zelić, vijećnik HDZ BiH. Za govornicom je poručio kako ne želi slušati uvrede ne račun HVO-a jer HVO je, izjavio je, bio legalna vojska i obranio 26 posto teritorija BiH. Na ovakvu Zelićevu reakciju uslijedile su psovke i dodatna vrijeđanja HVO-a, a prednjačio je Elvis Tukar, vijećnik SDP-a, sestrić Zukana Heleza, nelegalnog ministra za pitanja branitelja u FBiH.

Tukar je prilikom jednog od izlazaka za govornicu izjavio kako zabranjuje bilo kome spomenuti HVO u Bugojnu. “Ovo je naše, nema se ovdje što govorit o HVO-u”. Tukar se ni na ovakvoj raspravi, dostojnoj nacističkih vođa iz Drugog svjetskog rata, nije zaustavio. Nakon što je Vlatko Glavaš, predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojna, izabran glasovima Bošnjaka, poznat kao “bugojanski Komšić”, prekinuo sjednicu, Tukar je prišao Zeliću s kojim je bila i Greta Kuna, također vijećnica HDZ-a BiH. Počeo ga je vrijeđati i psovati mu “majku ustašku”, nakon čega mu je kazao “pobili smo vas ‘93., pobit ćemo vas opet!”. Na ove riječi Zelić ga je rukom odgurnuo od sebe. Nakon toga Tukar je odglumio pad, počeo se previjati od navodnih bolova te potrčao u policiju prijaviti Zelića za fizički nasrtaj na njega. Zelić je odmah po prekidu sjednice saslušan u Policijskoj postaji Bugojno gdje je odbacio sve optužbe o fizičkom i verbalnom napadu na Tukara.

“On je taj koji je mene napao verbalno, a bio je spreman na mene nasrnuti i fizički. Da se to ne bi dogodilo, rukom sam ga odgurnuo od sebe. Ne znam ni što sam drugo mogao”, kaže Zelić koji nasrtaj na sebe i izrečene mu prijetnje likvidacijom doživljava kao napad na sve Hrvate Bugojna.

Poruka Hrvatima

“Ovo je jasna poruka svima nama koji smo se vratili i živimo u Bugojnu da će nas se na sve moguće načine pokušati istjerati i tako dovršiti plan etničkog čišćenja koji je još u ratu započeo Dževad Mlaćo, a koji do danas nije procesuiran zbog zločina nad Hrvatima”, ističe Zelić koji je uvjeren da je incident na sjednici Općinskog vijeća tek početak orkestrirane kampanje protiv njega koju će i ovog puta dirigirati Zukan Helez, njegovi stranački prijatelji i rođaci, a kojima je Zelić već dugo “trn u oku”. Zelić je i predsjednik bugojanske HVIDR-e i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Prvi je digao glas protiv imenovanja Zukana Heleza ministrom za branitelje jer je opravdano strahovao da će prvi Helezov zadatak biti obračun s preživjelim hrvatskim logorašima Bugojna, odnosno da će nastaviti Mlaćin plan etničkog čišćenja Bugojna od Hrvata.

OO HDZ Bugojno

Nakon incidenta koji se dogodio na sjednici Općinskog vijeća Bugojno priopćenjem za javnost oglasio se OO HDZ Bugojno.

-Već dulje vrijeme sjednice se ne vode po Poslovniku, krši se Statut, ne zna se što su ovlasti predsjedatelja. Početak 16. sjednice OV-a Bugojno 30. svibnja 2014. godine bio je neprimjeren domu u kojem participiraju vijećnici HDZ BiH. Tijekom sjednice došlo je do vrijeđanja tekovina hrvatskog naroda, vrijeđanja institucije HVO-a i vijećnika osobno. Vijećnici kluba HDZ-a BiH su odlučili napustiti sjednicu OV-a. Pri izlasku insceniran je događaj napada kojemu je prethodilo verbalno vrijeđanje, prijetnje i psovke Elvisa Tukara, vijećnika SDP-a, prema našem vijećniku Miroslavu Zeliću – navodi HDZ Bogojna.

Osuđuju, kako ističu, ovakvo ponašanje i traže zadovoljavanje ljudskih i etičkih normi i uvažavanje hrvatskog naroda, hrvatskih institucija u BiH i hrvatskih vijećnika.

Izvor: dnevnik.ba/VL