Naknadu za odvojeni život zastupnici dobivaju temeljem Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a detaljno je regulirana Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskog sabora u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika.

Prema toj odluci, pravo na naknadu za odvojeni život imaju oni zastupnici koji imaju prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba, a u metropoli koriste smještaj bilo u državnim stanovima, unajmljenim garsonijerama i stanovima, hotelski smještaj ako im nisu osigurani stanovi ili imaju osiguran smještaj u stanu koji je u njihovom vlasništvu ili vlasništvu člana njihove uže obitelji.

Treba naglasiti da iako se u medijima i javnosti spominje odvojenost od obitelji, niti zakon niti odluka ne spominju odvojenost od obitelji, nego pravo na naknadu ovisi isključivo o prebivalištu te korištenju smještaja u Zagrebu.

Naknada za smještaj zastupnika u Zagrebu i naknada za odvojeni život isključuju pravo zastupnika na dnevnice za dan dolaska i povratka sa zasjedanja, odnosno sa sjednice radnog tijela ili kluba zastupnika.

Naknada za odvojeni život ne isplaćuje se zastupnicima od 15. srpnja do 15. rujna i od 15. prosinca do 15. siječnja tekuće godine te u razdoblju od raspuštanja do konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora.

Na stranicama Sabora, kao i svake godine, objavljen je popis troškova saborskih zastupnika, pa i onih koji su primali naknadu za odvojeni život. Prema podacima Sabora, u 2021. je za naknadu za odvojeni život isplaćeno više od 709.000 kuna, a naknadu je primilo 85 zastupnika. Za većinu njih radi se o iznosu od 9000 kuna godišnje.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr