predsjednica izbori

Predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović u 12 sati započinje konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor o mandataru za sastav nove vlade. Nakon što sasluša sve predstavnike stranaka, predsjednica će se javnosti obratiti u 16 h.

Zastupnike nacionalnih manjina predsjednica će prve primiti na Pantovčaku, a potom slijede predstavnici stranka prema broju osvojenih mandata te će zadnji biti čelnik HDZ-a Andrej Plenković. Mostove predstavnike predvodit će šef stranke Božo Petrov.

SDP, HNS, HSS i HSU na konzultacije dolaze odvojeno, a ne kao Narodna koalicija. Kao predstavnici SDP-a kod predsjednice idu Milanka Opačić i Siniša Hajdaš Dončić. Ostale tri stranke iz Narodne koalicije predstavljat će predsjednici Ivan Vrdoljak, Silvano Hrelja i Krešo Beljak koji je najavio da će 5 potpisa HSS-a dati HDZ-u, ako ihveć budu imali 76. HNS i HSU poručuju da će ostati oporba, a Ivan Lovrinović je najavio kako će upozoriti predsjednicu na pregovore Mosta i HDZ-a koji predugo traju.

Za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika, no s tolikim brojem potpisa najvjerojatnije nitko danas neće doći na Pantovčak. Najbliži je tome, inače, čelnik HDZ-a Andrej Plenković budući da je njegova stranka na izborima ostvarila relativnu pobjedu osvojivši 61 mandat. O sastavljanju parlamentarne većine HDZ pregovara s Mostom koji je na izborima osvojio 13 mandata, kao i s osam zastupnika nacionalnih manjina. Predsjednica Republike saziva i prvu sjednicu Sabora, koja se mora održati do 16. listopada.

Izvor: Sloboda.hr/HRT