Dva dana dugi predsjednički izbori u Češkoj počeli su u petak, a jedan od kandidata smatra da je na njih već utjecao kibernetski napad iz Rusije. 

Ankete predviđaju tijesnu utrku između milijardera i bivšeg premijera Andreja Babiša, bivšeg generala Petra Pavela i profesorice ekonomije Danuše Nerudove

Pavel tvrdi da je otežan pristup stranicama njegove kampanje. 

„Ruski hakeri očito ne žele da birači na ovaj ključni dan pristupe mojim internetskim stranicama“, požalio se 61-godišnji bivši general NATO-a na Twitteru. 

Birališta u Češkoj otvorena su u 14 sati po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u subotu u isto vrijeme. Pravo glasa ima 8,3 milijuna glasača, a drugi krug izbora, ako nitko ne dobije dovoljnu većinu u prvom, očekuje se za dva tjedna. 

Češki predsjednici imenuju ustavne suce te imaju pravo jednom vratiti zakon parlamentu. 

Završna televizijska debata održala se u četvrtak kad je Babiš, premijer od 2017. do 2021., Pavela i Nerudovu pokušao prikazati politički neiskusnima. 

Babiša se pak optužuje da je tijekom njegovog premijerskog mandata, obilježenom koronavirusom i posljedičnom krizom, vladao kaos.

Kampanjom su dominirale osobne kritike, no i teme poput visoke inflacije i rata u Ukrajinu. Predsjedniku Milošu Zemanu, kojeg se smatra proruski nastrojenim te je bio čest gost Vladimira Putina, drugi mandat istječe početkom ožujka. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/MARTIN DIVISEK