Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako je nakon obavljenih konzultacija, sastanka parlamentarne većine i razgovora s Ivanom Paladinom i Natašom Tramišak odlučio ih razriješiti dužnosti ministara, a na njihova mjesta predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića.

“Nakon razgovora i današnjeg sastanka parlamentarne većine, gdje sam dobio potporu, i nakon što sam razgovarao s Paladinom i Tramišak odlučio sam ih razriješiti i predložiti nove članove Vlade”, rekao je Plenković okupljenim novinarima.

Zadovoljan sam radom dosadašnjih ministara, ali je vrijeme za osvježenje u Vladi, poručio je.

Kada je riječ o Paladini, kazao je kako su zajedno su došli do zaključka da je bolje da on napusti resor, a za novog potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva predložit će Branka Bačića.

On je moj bliski suradnik, on je čovjek velikog iskustva s kojim surađujem već dulje vrijeme, a obnova nakon potresa mora biti glavni prioritet Vlade, istaknuo je Plenković.

Erlić će postati novi ministar EU fondova i regionalnog razvoja, a premijer je za njega kazao da je kao suradnik ministrice dobro upućen u tu tematiku.

“Što se tiče ministrice Tramišak, ona nije bila najsretnija što napušta Vladu, ali predsjednik Vlade ima pravo birati svoje suradnike i funkcionirati na način da ima puno povjerenje u svoje suradnike”, rekao je premijer.

Nataša Tramišak: Plenković mi nije rekao zašto me smjenjuje

Sada već bivša ministrica Tramišak održala je konferenciji za novinare večeras u Ministarstvu nakon tiskovne konferencije premijera Andreja Plenkovića na kojoj je izvijestio da je nakon obavljenih konzultacija, sastanka parlamentarne većine i razgovora s Ivanom Paladinom i Natašom Tramišak odlučio ih razriješiti dužnosti ministara, a na njihova mjesta predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića.

Rekla je kako želi da novi ministri nastave raditi za boljitak Republike Hrvatske.

Zahvalila je svim svojim suradnicima u Ministarstvu i Vladu, a kaže kako od premijera nije dobila adekvatan odgovor zašto je smijenjena. Istaknula je da se u svom radu vodila time da napravim najbolje u svom resoru.

“Okvir rada mi je bio program koji je donio HDZ. Zahvaljujem svima. Drago mi je da smo uspjeli napraviti značajne pomake u radu Ministarstva, podigli rezultate u povlačenju sredstava iz EU-a”, izjavila je novinarima Tramišak dodajući kako joj nije bio problem raditi za dobrobit građana i države te da  to planirala nastaviti i dalje.

“Premijer me ne vidi u svom timu, ne znam iz kojih razloga”, dodala je.

Nakon smjene, Tramišak će, kaže, aktivirati svoj mandat u Saboru. “Odlazim dignute glave, ostavila sam dobre rezultate i zahvaljujem svima koji su mi poslali poruke podrške”, kazala je bivša ministrica.

U Saboru će “raditi u interesu države i građana”, odgovorila je na pitanje hoće li podržavati rad Vlade. “HDZ kao najveća stranka i vodeća stranka drži snažnu i stabilnu većinu. (…) Moja lojalnost je prema biračima, državi i ja ću glasati sukladno tome. Sve što smatram da Vlada radi u interesu građana ću podržavati”, dodala je.

Na novinarsko potanje podsjetila je kako je u “Ministarstvu zatekla dvije istrage, jedna je završila dizanjem optužnice prošli tjedan. Istraga se intenzivirala kad je počeo s radom Ured europskog tužitelja. Ja nisam puno komunicirala o tome, istrage su uvijek tajne. Bez obzira na to, trudili smo se raditi svoj posao bez obzira na otežane okolnosti”, rekla je Tramišak. Zahvalila se svim djelatnicima Ministarstva koji su bez obzira na to radili najbolje što su znali.

Premijer Plenković je ranije večeras na konferenciji za novinare ponovio kako je povjerenje najvažnije. “Što se tiče ministrice Tramišak, ona nije bila najsretnija što napušta Vladu, ali predsjednik Vlade ima pravo birati svoje suradnike i funkcionirati na način da ima puno povjerenje u svoje suradnike”, naglasio je Plenković.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd