Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković obraća se javnosti nakon sjednice vlade.

Prvo govori o stipendijama u strukovnom obrazovanju. 

“Mislim da je aktualni sat bio dosta dobar i informativan”, kaže.

Spominje vijeće za uvođenje eura koje je danas održano. “Od 15. siječnja plaćamo u eurima, a još godinu dana imamo istaknute cijene u eurima i kunima. 

O Milanoviću

Prvo novinarsko pitanje je o Milanovićevom pismu u kojem je on tražio smjenu ministra obrane Banožića.

“Prvo metodološki, to upućivanje pisama. Nisam ni vidio da je objavljeno dok nije na webu. Metodošli je neprihvatljivo da se šalje pismo pa da se objavi na webu. Nije to ništa bitno. Ne želi surađivati, ok. Sve skupa ništa”, kaže Plenković. 

Hoće li Milanović dobiti ugovore za rafale? “Hoće”. Uskoro? “Apsolutno, ima pravo na to, on je predsjednik, ima pravo na to. Dobit će te dokumente koji su naravno tajni”, odgovara.

Covid-potvrde zasad ostaju

Je li na stolu ukidanje covid-potvrda?

“Mi smo se sastali kao koalicija, sastajemo se svakog tjedna, u detalje prolazimo sve teme. To je bio komentar predsjednika HSLS-a. Te rasprave vode zemlje s puno više cijepljenih. Za sad nema nikakvih promjena”, odgovara.

Na pitanje o tome hoće li na redu biti ukidanje nekih mjera jer se čini da je omikron blaži Plenković odgovara da je on sam rekao da se čini da je blaži, ali ne odgovara konkretno hoće li biti relaksacije mjera. “Hoće li i dalje biti tako, treba vidjeti”, kaže.

Plenković na pitanje kaže jesu li mogući vaučeri za plin, rekao je kako je to moguće za neke građane. 

“Što se tiče paketa mjera, ima tri segmenta. Prvi se odnosi na socijalno ugrožene koji dobivaju vaučer, mi ćemo tu pogledati kakva će biti situacija i procjena rasta cijena pa ćemo po potrebi prilagoditi iznos. Drugi dio su  naknadame, nastoji se amortizirati udar na građane. Treći je dio porezni. U ovom trenutku ne vidimo da bi se moglo dogoditi nešto ne predviđeno. Do travnja ćemo izaći s paketom”, kaže.

Kaže da u procesu uvođenja eura nema nikakvih iznenađenja. “Radimo sustavno i doći ćemo do toga”, kaže.

Upitan je boji li se eksplozije cijena. “Ključno je zaštita potrošača, u slučajevima lova u mutnom”, kaže.

Na pitanje o Hrebakovoj izjavi “Horvat je dobio potporu kao i cijela vlada od koalicije. Radi, rade svi resori i točka”, rekao je.

“Postoji li problem? Ja mislim da ne. Pa neki dan smo bili u Bjelovaru, suradnja je odlična. Koalicija je koalicija, stranke trebaju imati vidljivost. Mi smo tu tolerantni”, kaže. 

Plenkovića jako iznervirala pitanja o Frki Petešiću

Novinari ga pitaju zašto njegov predstojnik ureda prijavljen na Dugom otoku.

“To mi je super, to mi je zabavno. Kako napraviti Frku Petešića problemom. Ja bi njima poručio da radi kao on, s tom stručnom pedantnošću i predanošću, pa nek onda komentiraju”, kaže Plenković i ne odgovara na pitanje.

Novinari mu repliciraju da to nije bilo pitanje i ponovno ga pitaju zašto Frka Petešić nije prijavljen u Zagrebu. “Ne znam, ne pitam tko je gdje prijavljen? Da sam ga pitao? Nisam ga pitao”, kaže.

Novinar kaže da je i on došao u Zagreb i da se morao prijaviti u Zagrebu.

“To nema veze s tim što je on dobio stan. To je smiješno. To je u eteru da samo da se napravi problemčić. Ovo je toliko smiješna priča. Ne da neće ostavku podnijet nego će radit i dalje”, kaže. 

Kako mu izgleda to što se Frka Petešić, kad postaje dužnosnik, odjavljuje u Zagrebu i prijavljuje na Dugom otoku. “Izgleda mi da je sve u redu, da nema drugu nekretninu…

Na pitanje zašto je Frki Petešiću obitelj prijavljena u Dubravi kaže: “Ne znam, nit me briga”.

 “Jel ovo problem? Zašto je ovo problem uopće?”, govori Plenković kojeg jako nervira ova tema. “Opterećujete javnost, ono, prestanite. Ovo radite namjerno. To je ono što nazivam harangom”, govori Plenković.

Na opasku novinara govori da ne postoje glupa pitanja nego samo glupi odgovori Plenković kaže da to nije točno.

Iako se vidno jako iznervirao, novinarima je u dva navrata rekao da nije nervozan pa je nakon toga, prilično nervozno, odšetao s presice.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr