Do tri sata ujutro trajala je saborska rasprava o prijedlogu 31 oporbenog zastupnika da se pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak. Taj je zahtjev pokrenuo SDP, a potpisima ga podržali zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida. Hoće li zahtjev oporbe odbiti svi zastupnici vladajuće koalicije, znat će se na glasovanju u petak.

Premjer Andrej Plenković podsjetio je kako je za mandata njegove Vlade proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan sa 13,8 na 18,6 milijardi odnosno za 35 posto te je uvedeno 40 novih kurikuluma. Osvrnuo se i na štrajk učitelja i nastavnika te naveo kako je sa sindikatima u obrazovanju dogovoreno da će plaće zaposlenih porasti do listopada ove godine za ukupno 23,5 posto.

Ministrica Blaženka Divjak oporbeni je prijedlog ocijenila politikantskim i istaknula kako su unaprijedili sustav a kurikularna reforma provodi se u svim školama u Hrvatskoj.  Podsjetila je na zatečeno stanje pri preuzimanju dužnosti rekavši kako je zatekla strategiju i nedovršene kurikulume bez kune iz europskih fondova, a edukacija nastavnika nije bila ni započeta.

Govoreći u ime predlagatelja Sabina Glasovac (SDP) ocijenila je pak kako ministrica Divjak mora otići, jer su se učitelji i nastavnici za svoja prava morali izboriti najduljim štrajkom do sada, a učenici sada zbog nečije bahatosti i ignorancije moraju nadoknaditi izgubljene dane nastave.

Miro Bulj najavio je kako će Most podržati oporbeni prijedlog za glasovanjem o povjerenju ministrici Divjak iako nije njegov potpisnik, jer ministrica nije odgovorila ni na jedno postavljeno zastupničko pitanje.

Raniji tijek rasprave:

22.45 – U jednom trenutku je došlo do “nadmudrivanja” između SDP-ovog Arsena Bauka i zanimljivog odgovora premijera nakon čega je uslijedio i pljesak u sabornici. Bauk je svoje izlaganje završio sa zaključkom da HDZ, može riješiti svojih ministara, a tuđih – ne.

Andrej Plenković je zatim nasmijao zastupnike, a od SDP-ovaca čak izmamio aplauz. Odgovarajući Arsenu Bauku rekao je da mu je drago što je SDP pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Blaženki Divjak.

Meni je drago da ste vi kao SDP pokrenuli ovu inicijativu protiv članice Vlade koja je tu u kvoti HNS-a. On će imati jedan pozitivan efekt. On će zbližiti HDZ i HNS. Je li vam to bilo u interesu?”, pitao je Plenković, na što je nekoliko SDP-ovaca koji se nalaze u sabornici glasno zapljeskalo.

“Pa ja vidim da vi podržavate ovu koaliciju. To je dobro. Vidim da ste mi zapljeskali, da sam vam našao pravu mjeru”, rekao je Plenković.

22.23 – Jedino što je suvislo u ovom prijedlogu za opoziv je prva točka, a ona kaže da sam ja za ministricu imenovana voljom i ovoga Sabora prije 2 i pol godine i da je moj prioritet bila onda i sada kurikularna reforma, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

22.15 – Premijer Andrej Plenković rekao je da je Vlada odbila navode prijedloga za pokretanje pitanja ministrici Divjak istaknuvši kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja.

– Što se tiče reforme obrazovanja kazao bih kako je to jedna od ključnih strukturnih reformi za hrvatsko društvo, za sve sazive hr sabora i vlade i na tom procesu ćemo i ustrajati. Dapače riječ je o strukturnoj reformi resora koji je mnogo godina bio i zanemarivan. A ocjene koje smo dobili izvješćem EK na koje se ovi predlagatelji nerijetko pozivaju su pozitivne, istaknuo je Plenković.

21:48 – HNS-ovi zastupnici odbacuju SDP-ove prozivke, žestoko brane svoju ministricu. Vaš zahtjev za opoziv je velika sramota, zašto uporno želite zaustaviti reformu, argumenti su vam redikulozni, poručila je Bernardiću Božica Makar.

Milorad Batinić (HNS) čudi se što je baš Bernardić uvodno raspravljao o opozivu Divjak.

– Očekivao sam nekoga upućenijeg, nekoga tko neće morati čitati,  rekao je Batinić šefu SDP-a, poručivši mu da njegova rasprava vrvi nizom neistina. Vi zapravo čitanjem šaljete djeci poruku da i dalje bubaju, a ne da kritički promišljaju, rekao je. 

Bernardića je ta opaska začudila. Ne razumijem što ste rekli, zamjerate što se čitalo neke podatke, što, upitao je Batinića.

HDZ-ov Anđelko Stričak primijetio je kako su samo 23 SDP-ova zastupnika bila spremna potpisati zahtjev za opoziv, odnosno pamflet, a u sabornici ga brani samo njih deset. Pet će ih biti na glasovanju u petak, procijenio je.

Batinić je istaknuo kako su se fokusirali na sadržaj i reformu koja se provodi, a ne na jeftino politikantstvo te da ono što je izrečeno u obrazloženju prijedloga za izglasavanje nepovjerenja je upitno za žuti karton, a kamoli za crveni.

Anka Mrak Taritaš (Glas) rekla je kako nema reforme bez suradnje s učiteljima, nastavnicima i profesorima.

21:25 SDP-ova Sabina Glasovac je rekla kako je hrvatsko društvo pokazalo koliko mu je stalo do obrazovanja.

– Pokazali su to tri puta izlazeći na ulice zbog obrazovanja, istaknula je.

Napomenula je kako ministrica nije pokazala brigu za, primjerice darovite učenike, umjetničke škole, predškolsko obrazovanje, ali i općenito za cjelovitu kurikularnu reformu.

– Odbacili ste strategiju, ponizili ste Sabor, stavili ste se iznad zakona i odlučili ste se uvesti pokus koji ste nazvali Škola za život. Taj pokus sveo se na tabletizaciju Hrvatske, konkretno na nabavu tableta kojima pucaju ekrani, rekla je Glasnovac.

21.19 – Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je u vladajućima je zamjerio što rasprava o ovoj, kako je rekao, važnoj temi počinje tako kasno.

– Skrili ste ovu raspravu od očiju građana kako ne bi gledali sramotu u obrazovnom sustavu koju ste upravo vi proizveli, predsjednik Vlade i resorna ministrica Divljak, rekao je Bernardić dodavši da se svi slažu kako je cjelovita kurikularna reforma potrebna Hrvatskoj i trebala je odavno biti implementirana.

– No ona je zaustavljena, zaustavljena je zbog navodnih, izmišljenih, ideoloških razloga premijera Tihomira Oreškovića, istaknuo je.

– Projekt Škola za život nije cjelovita kurikularna reforma kao što se to želi prikazati. Osim što je ministrica odbacila temelj kurikularne reforme i temeljni dokument, ona je iz reforme izbacila i bitne sastavnice reforme – sustavnu edukaciju nastavnika, vrednovanje i ocjenjivanje, veću izbornost u višim razredima, strukovne su škole obuhvaćene samo djelomično, nova rješenja za umjetničke škole u potpunosti su izostala, nabrajao je Bernardić i dodao da obrazovna reforma zapravo ne postoji. Kazao je da je škola za život uvedena nasilno i nepripremljeno i da su takvog mišljenja i stručnjaci.

Ovoj burnoj raspravi prethodili su sati žestoke rasprave u što se pretvorilo aktualno prijepodne. Uglavnom je premijer, odgovarao na brojna pitanja – od izbora novog predsjednika i hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a do nedavnih događaja u Andraševcu i Splitu. 

Izvor: Sloboda.hr/HRT.hr