andrej plenković hdz

Andrej Plenković u nedjelju je s 97.823 glasa izabran za predsjednika HDZ-a kao jedini kandidat te stranke na izborima koji su se održali po principu “jedan član – jedan glas”.

Prema prvim neslužbenim rezultatima izbora za predsjednika HDZ-a, na obrađena 774 biračka mjesta ili 98,97 posto od ukupno 782 mjesta, Plenković je dobio 97.823 ili 99,61 posto glasova članova stranke koji su pristupili glasovanju, objavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva stranke Damir Sesvečan.

Glasovalo se na ukupno 768 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 14 biračkih mjesta u inozemstvu na području 12 država. Od 208.277 članova, glasovanju ih je pristupilo 98.209 ili 46,83 posto. Važećih listića je bilo 97.823 ili 99,61 posto, nevažećih 336 ili 0,39 posto, izvijestio je Sesvečan.

Prvo se uvodno obratio general Damir Krstičević. “Novi predsjednik HDZ-a preuzima odgovornost i obvezu vratiti nam vjerodostojnost i voditi dosljednu politiku istinske demokršćanske stranke. Očekuju na izbori i nužno je odmah pokrenuti sve stranačke potencijale. Uvjeren sam da će Plenković okupiti najbolji tim koji će biti sposoban promijeniti negativne trendove i promovirati promjene koji će građanima osigurati život dostojan čovjeka”, rekao je Krstičević.

Plenković: Želim da HDZ u hrvatskom društvu generira političku stabilnost

Plenković je poručio nakon izbora da želi da HDZ u hrvatskom društvu generira političku stabilnost, pravnu sigurnost, stvori uvjete za gospodarski rast i razvoj te razvija društvenu solidarnost, pravdu i uključenost.

“Želim da HDZ u hrvatskom društvu generira političku stabilnost, pravnu sigurnost, stvori uvjete za gospodarski rast i razvoj te razvija društvenu solidarnost, pravdu i uključenost”, kazao je Plenković u središnjici HDZ-a nakon proglašenja izbornih rezultata. Poručio je i kako će inzistirati da HDZ svojim djelovanjem osnaži neovisnost svih hrvatskih institucija te da zajedno gradimo novi politički model u kojem će uspjeh ovisiti o radu i sposobnosti.

Založit će se za ekonomsku politiku koja će poštivati poduzetništvo, lojalnu konkurenciju i tržišno natjecanje. “HDZ će preuzeti inicijativu u borbi za uređenu i uspješnu hrvatsku državu. Stoga ćemo od birača tražiti da nam 11. rujna povjere mandat”, kazao je. Smatra i da neće biti lako preokrenuti negativne trendove ali drži da u tome mogu uspjeti.

Predsjednik HDZ-a prioritetnom političkom misijom istaknuo je vraćanje povjerenja birača u vjerodostojnost i dosljednost HDZ-a. Uvjeren je da svojim znanjem i radnom energijom, zajedno s kolegama, može predvoditi stranku na putu da ponovno postane središnja snaga razvoja Hrvatske.

Hrvatska treba novi pristup i strateški zaokret

Upozorivši na mnoge probleme u zemlji naglasio kako rješenje za to ne može biti politika koja razdvaja i ponovno otvara povijesna i ideološka pitanja. “Ostvarivanje zajedničkih nacionalnih i društvenih ciljeva mora biti ispred političkih i ideoloških razlika”, poručio je Plenković. Drži i da rješenje izazova s kojima se suočava Hrvatska ne mogu biti poznati i dokazano neuspješni obrasci politike koji su i najviše doprinijeli današnjem stanju. “Hrvatskoj treba novi pristup, modernu političku platformu i strateški zaokret”, istaknuo je. Naglasio je i da od hrvatskog naroda traže mandat kako bi promijenili potrošenu politiku ‘trgovine’, netransparentnog financiranja i selektivnog pravosuđa.

Zahvalivši na podršci i povjerenju koje je dobio, Plenković je kazao da je svjestan razine izazova koje kao predsjednik HDZ-a preuzima. Istaknuo je da će stranka pod njegovim vodstvom, kao dio obitelji Europske pučke stranke, nastaviti njegovati narodnjačku i demokršćansku baštinu te univerzalna humanistička načela. “Na tim povijesnim uporištima i temeljnim vrijednostima danas započinjemo novo poglavlje”, poručio je.

Smatra i da sada, u zahtjevnom vremenu za HDZ, Hrvatsku, Europu i svijet, njegova stranka i Hrvatska trebaju novu viziju i pristup kako bi uspješno odgovorili na nove gospodarske, socijalne i sigurnosne izazove suvremenog društva. “To zahtjeva odvažno vodstvo i posebna znanja. HDZ će zato donositi važne odluke usmjerene na konsolidaciju i revitalizaciju stranke, kao i predstavljanje našeg programa za nadolazeće parlamentarne izbore te lokalne izbore iduće godine “, istaknuo je.

Plenković je svim članovima, biračima i partnerima koji dijele iste vrijednosti desnog centra poručio da imaju snage i hrabrosti za novu politiku pune odgovornosti.

Plenković je na toj funkciji zamijenio Tomislava Karamarka, koji je 21. lipnja podnio ostavku jer nije uspio formirati saborsku većinu, kao što je to obećao stranci.

Karamarko je prije tri mjeseca, 17. travnja, drugi put izabran za predsjednika HDZ-a dobivši potporu 92.276 članova stranke, također kao jedini kandidat.

Plenković je peti po redu predsjednik HDZ-a.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: fah