Marijan Pavliček, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih suverenista, poručio je u srijedu kako su zadnji pregovori u Neumu pokazali da se Hrvati opet marginaliziraju te je krajnje vrijeme da Hrvatska, kao njegova supotpisnica, traži reviziju Daytonskoga sporazuma.

“Hrvati moraju i trebaju dobiti svoj entitet u BiH, samo kroz vlastitu federalnu jedinicu unutar BiH kao narod će opstati i sljedećih 50, 100, 200 godina, BiH će opstati kao funkcionalna država, a ne kao sada međunarodni protektorat”, izjavio je Pavliček u slobodnom saborskom govoru.

Naglasio je da su Hrvati danas u BiH sve samo ne konstitutivan narod, pretvaraju se u nacionalnu manjinu, gube brojna prava.

Hrvati, nabrojao je, nemaju nacionalni TV kanal na svom jeziku, ne mogu birati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, to za njih rade Bošnjaci, izgubili su 250 do 300 tisuća stanovnika.

Zadnji pregovori u Neumu pokazali su da se Hrvati marginaliziraju, iako kao narod koji treba imati jednaka prava kao i Bošnjaci i Srbi, zato treba otvoreno pričati što Hrvatska treba poduzeti, poručio je Pavliček.

>>> PRESEDAN NA DESNICI: Četiri stranke se ujedinile u jednu – Hrvatske suvereniste

Izvor: Sloboda.hr/Hina